Čaputová súlyos küldeményt kapott hétfőn

2021. május 3. - 10:51 | Belföld

Több mint 585 ezren támogatták aláírásukkal az előrehozott választásról szóló népszavazás kiírását. Az íveket hétfőn adta le az elnöki palotában a petíciós bizottság. A dokumentumokat Metod Špaček, az elnöki hivatal vezetője vette át.

Čaputová súlyos küldeményt kapott hétfőn
Fotók: TASR

Zuzana Čaputová államfő azután jelenti be a népszavazással kapcsolatos következő lépéseket, hogy ellenőrzik, megfelel-e a petíciós kezdeményezés az alkotmányos feltételeknek. Szóvivője, Martin Strižinec elmondta, az aláírások hitelességét az elnöki hivatal körülbelül 50 alkalmazottja fogja ellenőrizni. „Az államfő teljes mértékben tiszteletben tartja a népszavazás intézményét, ezért a lehető legnagyobb felelősséggel fogunk eljárni az ügyben” - közölte a szóvivő, hozzátéve, minden erejükkel azon lesznek, hogy ne húzódjon el a folyamat.

Az államfőnek az aláírások leadását követően 30 napon belül kellene kihirdetnie a népszavazást, ennek egyik feltétele 350 ezer hiteles támogató aláírás. Ha az ügyben Alkotmánybírósághoz fordulna, akkor a testületnek 60 napja van a döntésre. A népszavazást a kihirdetését követő 90 napon belül kell megtartani.

A petíciót a Robert Fico vezette Smer-SD és a Peter Pellegrini vezette Hlas-SD indította, csatlakozott hozzájuk a parlamenten kívüli SNS.

Ez Szlovákia történetének leggyorsabban lefolytatott polgári petíciója, hiszen ilyen mennyiségű aláírást 11 hét alatt sikerült összegyűjteni, mégpedig a szigorú járványügyi intézkedések ellenére" - tájékoztatta a sajtót korábban Ervín Erdélyi, a petíciós bizottság elnöke.

Az aláírásgyűjtést február elején kezdték. A petíció során arról kérdezték az embereket, egyetértenek-e azzal, hogy a jelenlegi választási ciklus lerövidüljön, és hogy a referendum eredményének kihirdetésétől számítva 180 napon belül parlamenti választásokat írjanak ki.

(TASR/parameter)