Čaputová sürgősen válaszokat vár az egészségügyi minisztertől a vakcinaszállítmányok kapcsán

2021. március 17. - 18:34 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök válaszokat vár Eduard Heger (OĽaNO) ideiglenesen megbízott egészségügyi minisztertől a várható vakcinaszállítmányokról.

Čaputová sürgősen válaszokat vár az egészségügyi minisztertől a vakcinaszállítmányok kapcsán
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

„Ahhoz, hogy az emberek bízzanak az állami szervekben, meg kell érteniük az okokat, amelyek alapján meghozzák a döntéseket és cselekednek. A tettek átláthatósága nagyon fontos az emberek államba vetett bizalmának kiépítéséhez” – írta Čaputová a levélben, amelyet Hegernek címzett.

Az államfő tudni szeretné, hogy milyen szubjektum ajánlása alapján, mikor és milyen indoklással született az a döntés, amely alapján – a médiában megjelent információk szerint – Szlovákia nem igényelt 1,2 millió, később pedig 1,8 millió oltást a Pfizer/BioNTechtől.

„Milyen hatása van ennek a döntésnek az oltóanyag-ellátásra 2021. január és június között?” – tette fel a kérdést.

A köztársasági elnököt az is érdekli, hogy milyen az egyes oltóanyagok hónapokra bontott szállítási ütemterve, illetve tájékoztathatják-e erről a nyilvánosságot a sajtótájékoztatókon, amelyeken az aktuális járványügyi helyzetről számolnak be rendszeresen.

Čaputová szóvivője, Martin Strižinec hozzátette, az elnök asszony felajánlotta a miniszternek a külföldi elérhetőségeit és a segítségét annak érdekében, hogy időben, megfelelő számú oltást biztosítson Szlovákia lakosságának.

Az egészségügyi minisztérium szerint Szlovákia 5,8 millió adag Pfizer/BioNTech vakcinát rendelt. Jana Ježíková egészségügyi államtitkár tagadta a médiában megjelent információkat, miszerint Szlovákia elesett 3 millió vakcinától.


(TASR/para)