Čaputová: A szakértői kormány a B terv

2020. január 26. - 16:20 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Markíza Na telo című műsorában beszélt a közelgő parlamenti választásokról és a lehetséges forgatókönyvekről.

Čaputová: A szakértői kormány a B terv
Fotó: TASR

Az államfő ismét elmondta, a szavazók akaratának tiszteletben tartása miatt a győztes párttal fog a kormányalakítási megbízatásról tárgyalni a választás után, még abban az esetben is, ha az ĽSNS nyerne.

Čaputová szerint a ĽSNS koalíciós potenciálja jelenleg nulla. Ha azonban valaki mégis az ĽSNS-szel szeretne majd kormányt alakítani, az államfőnek sem marad más választása, mint kinevezni az új kormányt. „Nem lenne más választásom, mint tiszteletben tartani a választók akaratát” – mondta, majd hozzátette, amennyiben hihet a politikai pártok vezetőinek, nem valószínű, hogy az ĽSNS kormányt tudna alakítani.

Abban az esetben, ha politikai patthelyzet alakul ki, és egyik párt sem lesz képes kormányt alakítani, elképzelhető, hogy Čaputová szakértői kormányt állít fel. „A legjobb az lenne, ha a választások után megalakulna a kormány. A szakértői kormány a B terv” – jelentette ki.

A köztársasági elnök azt is megjegyezte, nem tartaná helyénvalónak, ha olyan személyt nevezne ki kormányfőnek, aki ellen vádat emeltek. Čaputová ezzel a Za ľudí elnökére, Andrej Kiskára utalt és arra célzott, hogyha Kiska ügye a bíróságra kerülne, nem nevezné ki kormányfőnek.


(TASR)