Čaputová: Szavazni azt jelenti, hogy alakítjuk az ország jövőjét

2024. április 3. - 20:33 | Belföld

A választáson való részvétel azt jelenti, hogy részt veszünk Szlovákia jövőjének alakításában. Nem szavazni annyi, mint hagyni, hogy mások döntsenek helyettünk – fogalmazott Zuzana Čaputová köztársasági elnök az RTVS-ben tartott rendkívüli beszédében az elnökválasztás szombati, (április 6.) második fordulója előtt.

Čaputová: Szavazni azt jelenti, hogy alakítjuk az ország jövőjét
Fotó: Facebook/Zuzana Čaputová

Arra kérte az embereket, éljenek választási jogukkal, és szavazzanak arra a jelöltre, akit meggyőzőbbnek tartanak.

„Amikor döntést hozunk, ne a tökéletes politikust keressünk, mert nem találunk olyat. Mindannyian esendőek vagyunk. Válasszuk azt a jelöltet, amelyiknek a véleményével, az értékrendjével azonosulni tudunk. Figyeljünk oda arra, mit kínál, hogy összhangban vannak-e a szavai és a tettei, tisztességesen viselkedik-e a kampányban, intéz-e személyes támadásokat bárki ellen, hogyan kezeli az érzelmeit. Mert amilyen egy jelölt kampánya, olyan lesz később, a mandátuma idején is”

– jegyezte meg az államfő.

A külföldön élőket külön is megszólította, hogy vegyenek részt a választáson.

Az elnök asszony úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy bármelyik jelölt győz is, egyik sem fogja belerángatni Szlovákiát a háborúba, és nem küld szlovák katonákat Ukrajnába.

„A köztársasági elnöknek nincs ilyen jogköre, és nincs is rá ok"

– fogalmazott, és hozzátette, sajnálja, hogy a félelemkeltés is része volt ennek a választási kampánynak.

Az államfő azt mondta, szeretné, ha a megválasztott elnök mandátuma erős lenne.

„Hogy igazi, Szlovákia számára fontos kérdésekkel foglalkozhasson – az életszínvonal emelésével, a társadalmi befogadással, az oktatással, s kultúrával, a kisebbségek védelmével, a környezetvédelemmel, a külpolitikával és hazánk érdekeinek védelmével. Hogy legyen esélye hozzájárulni ahhoz, hogy haladjon az ország, ne maradjon le a szomszédaink mögött, egészséges ambíciója legyen az, hogy a legjobbak között legyünk"

– fogalmazott Čaputová, és hozzátette, szeretné, ha Szlovákiának jó híre lenne külföldön is, és az ország lakossága is hajlandó lenne mindent megtenni a fejlődésért.

„Azt kívánom a leendő elnöknek, legyen energiája és lehetősége hozzájárulni Szlovákia fejlődéséhez”

– mondta az államfő.

TASR

Címkék: Zuzana Čaputová