Čaputová szerint az államnak bizonyítania kell a felkészültségét a koronavírus terjedésének második szakaszában is

2020. július 1. - 21:27 | Belföld

Ha az állam az új típusú koronavírus terjedésének második szakaszában is fegyelmezettséget vár el az állampolgároktól, bizonyítania kell a felkészültségét.

Čaputová szerint az államnak bizonyítania kell a felkészültségét a koronavírus terjedésének második szakaszában is
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ezt Zuzana Čaputová államfő állapította meg, miután szerdán Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszterrel, továbbá orvosokkal, epidemiológusokkal és más szakemberekkel találkozott.

„Egyetértettünk abban, hogy az első szakaszban a lakosság fegyelmezettségének, a gyors állami reakciónak és az időben elfogadott szigorú óvintézkedéseknek köszönhetően sikerült megbirkóznunk a kialakult helyzettel. Ha most ugyanilyen fegyelmezettséget várunk el az állampolgároktól, az államnak is bizonyítania kell a felkészültségét”

– írta az elnök asszony a közösségi hálón.

Čaputová arra is rámutatott, hogy növelni kell a tesztelési kapacitást, valamint a közegészségügyi hivatalok alkalmazottainak a számát. Meg kell fontolni azt is, hogy másféle célcsoportokat is tesztelni fognak, például a külföldről hazatérő, potenciális vírushordozókat, vagy az első vonalban dolgozókat.

Az államfő sürgette továbbá egy tárcák felett álló irányító szerv létrehozását, amely országos utasításokat és iránymutatásokat adna, és egyben ellenőrizné a meghozott határozatok végrehajthatóságát.

TASR