Čaputová szerint az nem lehet önkéntes tesztelés, ha büntetéssel fenyegetik az embereket

2020. október 20. - 17:28 | Belföld

Zuzana Čaputová továbbra is úgy véli, hogy ténylegesen önkéntes alapúnak kellene lennie annak az országos tesztelésnek, amivel kapcsolatban Igor Matovič kedden megjegyezte, aki nem vesz részt, és nem tud felmutatni negatív koronavírustesztet, 10 napra karanténba kell vonulnia.

Čaputová szerint az nem lehet önkéntes tesztelés, ha büntetéssel fenyegetik az embereket
Fotó: tasr

A kormányfő kedden délelőtt beszélt arról, hogy a tömeges tesztelés minden bizonnyal önkéntes alapú lesz, de aki nem vesz részt, és nem tud felmutatni negatív koronavírustesztet, 10 napra karanténba kell vonulnia. Erre a helyzetre reagált Čaputová, azt követően, hogy véget ért a biztonsági tanács ülése.

Az államfő szerint ha valakit szankcionálnak, amiért nem venne részt a tesztelésen, akkor abban az esetben nem beszélhetünk önkéntességről. Erről a 10 napos karanténos felvetésről az elnök azt mondta, ez nem egy végleges álláspont, nem lezárt téma. Čaputová megjegyezte, a kormány keresi a lehetőségét annak, hogy minden lépés összhangban legyen az alkotmánnyal.

Az államfő beszélt a tesztelésbe bevont önkormányzatokról is, amiket még nem tájékoztattak megfelelően. Szerinte az sem világos, miként lesz bebiztosítva a szükséges létszámú egészségügyi dolgozó.

Az elnök állítása szerint az illetékesek tisztában vannak az országos tesztelésben rejlő kockázatokkal, és igyekeznek megoldást találni ezekre. Marek Krajčí egészségügyi miniszter biztosította őt, hogy a kórházi ellátás nem kerül veszélybe az akció miatt, a kórházi dolgozókat nem fogják „elrángatni” a betegek mellől. „Úgy vélem, a tesztelés lehetőségével főleg azok fognak élni, akik nem érzik jól magukat, tüneteik vannak, vagy azok, akik sok emberrel találkoznak, és ilyen szempontból veszélyes munkahelyen dolgoznak” – zárta Čaputová.

Mint ismert, vasárnap a kormány megbízta a hadsereget a lakosság tömeges koronavírus-tesztelésének előkészületeivel és elvégzésével. A tervek szerint a hadsereg nyolcezer tagját mozgósítják majd a teszteléshez országszerte.

A tesztelés fő része október 30. és november 1., illetve november 6. és 8. között zajlik majd. Már a jövő hét folyamán, október 23. és 25. között elkezdik a bevezető, ún. pilot tesztelést a fertőzés által leginkább sújtott régiókban, Tvrdošínban, Námestovóban, Dolný Kubínban és Bardejovban.

(denníkn/para)