Čaputová szerint az ombudsmani jelentés tudomásul vétele a tisztelet jele

2020. május 14. - 17:11 | Belföld

Az ombudsman állításaival nem kell minden egyes parlamenti képviselőnek egyetértenie. Azzal viszont, hogy meghallgatják őt, és tudomásul veszik az általa közölt információkat, Zuzana Čaputová államfő szerint azokat az embereket tisztelik meg, akik az ombudsmani hivatalhoz fordulnak a problémáikkal. Ezt a közösségi oldalán tette közzé azután, hogy az SZK Nemzeti Tanácsa nem vette tudomásul az ombudsman 2019-es tevékenységéről szóló éves jelentést.

Čaputová szerint az ombudsmani jelentés tudomásul vétele a tisztelet jele
Zuzana Čaputová (TASR)

Az államfő szerdán (május 13.) személyesen is jelen volt a parlamentben, amikor Mária Patakyová ombudsman bemutatta az éves jelentést.

„Tiszteletre méltó az a tevékenység, amit végez. Olyan konkrét személyek fordultak hozzá panasszal, akik az állami szervek tevékenysége miatt kerültek szükséghelyzetbe, vagy sérültek a jogaik”

– figyelmeztetett Čaputová. Hozzátette: az ombudsman hivatala és főleg azok az emberek, akik hozzá fordulnak, a képviselők ideológiai beállítottságától függetlenül megérdemlik a tiszteletet.

A parlament csütörtökön nem hagyta jóvá az ombudsman 2019-es tevékenységéről szóló éves jelentést. A jóváhagyást ellenezte 50 képviselő, mellette szavazott 34, 46 törvényhozó pedig tartózkodott. Az ellenzék mellett a Sme rodina mozgalom frakciója és az OĽaNO legtöbb képviselője is elvetette a jelentést. Az OĽaNO 53 képviselője közül csak 11 szavazott a dokumentum jóváhagyása mellett.

Patakyová a szavazás eredményét tudomásul vette. Leszögezte, hogy továbbra is függetlenül, professzionálisan és az emberek javát szolgálva akarja végezni a munkáját.

Mária Patakyová ombudsman

A jelentéssel kapcsolatos parlamenti vita keretében kijelentette, hogy egyes képviselők nem értették meg a jelentés tartalmát. Hangsúlyozta, hogy nem akarja az embereket egymásnak uszítani. Az azonos nemű párokkal összefüggésben elmondta: nem célja kétségbe vonni az alkotmány azon részét, amely kimondja, hogy a házasság férfi és nő egyedi köteléke. Hozzátette: a parlament előtt soha nem beszélt a regisztrált partnerségről, de hangsúlyozta egy minimális jogi keret szükségességét, amely biztosítaná az ilyen párok számára a törvény előtti egyenlőséget.

A meg nem született gyermekek jogaival összefüggésben Patakyová felidézte, hogy a Szlovák Alkotmánybíróság korábban úgy határozott: az alkotmány értelmében a meg nem született gyermek nem tekinthető az élethez való jog alanyának. „Mi máshoz kellene tartanom magamat, mint az alkotmányunkhoz?” – tette fel a kérdést a képviselőknek.

Michaela Pavelková, az ombudsmani hivatal munkatársa elmondta: a hivatal történetében most fordult elő negyedszer, hogy a parlament nem vette tudomásul az emberi jogok biztosának jelentését. Először 2013-ban történt ilyen eset, amikor a 2012-es évről szóló jelentést nem hagyták jóvá a képviselők. A későbbiekben nem vették tudomásul a rendőrségi cellákról szóló 2016-os rendkívüli jelentést, illetve a gyermekek szociális védelméről szóló 2017-es rendkívüli jelentést sem.

TASR