Čaputová szerint hosszú távon tarthatatlan az, amit az Alkotmánybírósággal művelnek

2019. július 2. - 14:48 | Belföld

Hosszú távon tarthatatlan az Alkotmánybíróság jelenlegi helyzete. Ezt kedden jelentette ki Zuzana Čaputová államfő, miután találkozott Ivan Fiačannal, az Alkotmánybíróság elnökével. A TASR hírügynökséget Martina Goffová, az elnöki hivatal sajtóosztályának munkatársa tájékoztatta.

Čaputová szerint hosszú távon tarthatatlan az, amit az Alkotmánybírósággal művelnek
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Čaputová emlékeztetett, hogy Fiačannak tette le az elnöki esküt. „Azt mondtam, hogy egyedül az alkotmányból következő utasításokat akarom és fogom követni. Az Alkotmánybíróság jelenlegi helyzete hosszú távon tarthatatlan. Annál jobban sajnálom, hogy a képviselők a legutóbbi választáson sem választották meg az összes hiányzó jelöltet” – jegyezte meg az elnök asszony. Hozzátette: ellenkező esetben a taláros testületben már teljes lehetne a létszám.

Az államfő bízik benne, hogy a legközelebbi jelöltválasztáson a parlament teljesíti az alkotmányos kötelességét, és ezután ő maga is teljesítheti a sajátját, vagyis kiválaszthatja a megválasztott jelöltek közül a hiányzó bírókat. Figyelmeztetett: az igazságszolgáltatás nagyon érzékeny téma.

„Túl gyakran vagyok a fültanúja annak, hogy kétségbe vonják a szlovákiai igazságszolgáltatás puszta létezését. Ha gyenge az Alkotmánybíróság, gyenge az igazságszolgáltatás is. Szlovákia minden állampolgárának garantálni kell, hogy fellebbezhessen az Alkotmánybírósághoz” – zárta Čaputová.

Februárban kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, közülük nevezte volna ki az államfő a kilenc új alkotmánybírót. A képviselőknek eddig még nem sikerült megválasztaniuk a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizennégyet. A következő jelöltválasztásra a szeptemberi ülésen kerül sor. Az előző köztársasági elnök, Andrej Kiska néhány bírót már kinevezett, a taláros testületben így jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13.

(TASR)