Čaputová szerint a jelenlegi generációnak kell visszaállítani az egyensúlyt Európában

2022. május 10. - 08:17 | Belföld

A jelenlegi generáció feladata, hogy visszaállítsa az egyensúlyt Európában. Ha ez nem történik meg, a közös Európa ígérete csak ambíció marad – jelentette ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök a közösségi oldalán Európa napja (május 9.) alkalmából. Egyúttal kijelentette, meg van róla győződve, hogy ez a generáció sikerrel veszi feladatát.

Čaputová szerint a jelenlegi generációnak kell visszaállítani az egyensúlyt Európában
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Čaputová szerint egyensúlynak kell lenni az emberi jogok és a kötelezettségek között. Egy olyan egyensúlyra mutatott rá, amelyben az embereknek különböző véleményük lehet, de ahol mindenkit kötnek a szabadság, a szolidaritás, a jogállamiság és a liberális demokrácia értékei.

Az államfő Donald Tusk, az Európai Tanács egykori vezetőjének szavait idézte, miszerint minden generáció vezetőjének Európáért kell harcolnia. Elmondása szerint az európai politikusok háború utáni generációjának újjá kellett építenie a kontinens nyugati felét. „A második generációnak egyesítenie kellett Nyugatot és Keletet a vasfüggöny lebontását követően. És teljes mértékben egyetértek vele, hogy a harmadik, azaz a mi generációnknak a feladata, hogy teljesítse a közös Európa ígéretét“ – jegyezte meg.

Május 9. az Európa-nap, amikor az Európai Unió tagállamaiban az EU létrehozásához vezető, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulójáról emlékeznek meg. Megtartásáról 1985-ben döntöttek az Európai Közösségek állam- és kormányfői, Robert Schuman francia külügyminiszter öt évvel a második világháború európai befejeződése után, 1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozását.


TASR/para