Čaputová szerint nem alkotmányellenes a mobilszolgáltatóktól származó adatokhoz való hozzáférés ilyen helyzetben

2020. március 27. - 17:21 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő szerint az, hogy a Szlovák Közegészségügyi Hivatal hozzáférhet bizonyos, mobilszolgáltatóktól származó adatokhoz, elfogadható, arányos intézkedés, figyelembe véve a világjárvány miatt kialakult helyzetet. A TASR hírügynökséget Martin Strižinec elnöki szóvivő tájékoztatta pénteken. Čaputová a vonatkozó jogszabályt nem támadja meg az alkotmánybíróságon.

Čaputová szerint nem alkotmányellenes a mobilszolgáltatóktól származó adatokhoz való hozzáférés ilyen helyzetben
Fotó: TASR

„Az elnök asszony tegnap aláírta a törvényt, mert az szerinte nem ellentétes az alkotmánnyal. A jelenlegi helyzetben a jogszabály az államfő szerint arányos intézkedésnek számít. Csak korlátozott ideig marad majd érvényben, azzal a céllal, hogy megvédje az embereket a fertőzés terjedésétől” – tolmácsolta Čaputová álláspontját a szóvivő.

Az államfőt Robert Fico, a Smer-SD párt elnöke szólította fel pénteken, hogy támadja meg a szóban forgó intézkedést az alkotmánybíróságon, illetve kérje a törvény hatályának azonnali felfüggesztését. Fico azzal érvelt, hogy a jogszabály nincs összhangban az alkotmánnyal. Hozzátette: ha az államfő nem fog lépni, a Smer-SD fordul majd az alkotmánybírósághoz.

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) a rendkívüli helyzetre való tekintettel hozzáférhet olyan, mobilszolgáltatóktól származó adatokhoz, amelyek egyébként telekommunikációs titoknak számítanak. Kivételt fog képezni az üzenetek tartalma. Az SZK Nemzeti Tanácsa szerdán (március 25.) fogadta el az igazságszolgáltatás területén bevezetendő rendkívüli intézkedésekről szóló kormányjavaslatot, amellyel a COVID-19 nevű betegség terjedésére reagált a kabinet.

A Közegészségügyi Hivatal a mobilszolgáltatóktól származó adatokat anonimizált formában használhatja majd fel statisztikák készítésére. Az intézkedés célja a megelőzés és a modellkészítés elősegítése. A hivatal a karanténba került embereket is azonosíthatja, akiket üzenetek formájában fognak tájékoztatni a rájuk vonatkozó előírásokról. Az ÚZV hozzáférhet a helyadatok keletkezési idejéről szóló információkhoz is. Ez a jog csak a rendkívüli helyzet, illetve az esetleges veszélyhelyzet idején fogja megilletni a Közegészségügyi Hivatalt, legfeljebb az idei év végéig.


(TASR)

Címkék: Zuzana Čaputová