Čaputová szerint rendkívül aggasztóak a Jankovskáról kiszivárgott információk

A Marian Kočner és Monika Jankovská volt igazságügyi államtitkár közötti állítólagos kommunikációból kiszivárgott információk „rendkívül aggasztóak”. Ezt kedden jelentette ki Zuzana Čaputová államfő, hozzátéve: fennáll a bűncselekmény elkövetésének gyanúja, ezért fontos, hogy a bűnüldöző szervek mielőbb indítsanak eljárást.

Čaputová szerint rendkívül aggasztóak a Jankovskáról kiszivárgott információk
Fotó: TASR

„Bízom benne, hogy lépni fognak az ügyben” – hangsúlyozta az államfő.

Čaputová üdvözölte, hogy Gál Gábor (Híd) igazságügy-miniszter javasolta a fegyelmi eljárást Monika Jankovská és Zuzana Maruniaková bírónők ellen. Úgy véli, megtörténhet, hogy felfüggesztik a két bírót.

Az államfő kiemelte: úgy kell beállítani az igazságszolgáltatás rendszerét, hogy képes legyen reflektálni minden mulasztásra, és lehetővé tegye a bírók törvényes magatartásával kapcsolatban felmerült kétségek kivizsgálását. Čaputová csütörtökön nevezi ki az új alkotmánybírókat, ennek kapcsán bővebben is nyilatkozni fog a témában.

Gál Gábor azért kezdeményezett fegyelmi eljárást, mert állítása szerint Jankovská nyilvánosan hazudott, Maruniaková pedig vitatható bírósági határozatot adott ki a televíziós váltók ügyében.

Marian Kočner és Monika Jankovská állítólagos kommunikációjából, melynek átiratát a Denník N közölte, az következik, hogy közösen befolyásolták a bírókat, akik a Markíza TV váltóinak ügyében voltak hivatottak dönteni, amikor az ügyet még civil eljárás keretében tárgyalták. A civil eljárást azután rekesztették be, hogy Kočner és Pavol Rusko ellen vádat emeltek okirat-hamisítás és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt. Jankovská cáfolta az üzenetváltás hitelességét.


(TASR/para)