Čaputová szerint a rendőrség és az ügyészség együttesen barmolta el a Trnka-ügyet

2020. január 22. - 16:49 | Belföld

A köztársasági elnök a két szerv közti koordinációt bírálta szerda délutáni sajtótájékoztatón. 

Čaputová szerint a rendőrség és az ügyészség együttesen barmolta el a Trnka-ügyet
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Dobroslav Trnka egykori főügyészt először őrizetbe vette a rendőrség gútori otthonánál, majd meggyanúsították hivatali hatáskörrel való visszaélés bűncselekményének elkövetésével az irodájában rögzített videó kapcsán, melyen Ján Počiatek egykori pénzügyminiszter kérésére beígéri a "marketinget" a Tipos-ügyben. Trnkát később szabadlábra helyezték, kedden pedig a hivatalos gyanúsítást is ejtették ellene. Jaromír Čižnár jelenlegi főügyész szintén kedden nyilatkozott arról, hogy szerinte helyesen, ugyanis amit Trnka tett, az nem meríti ki a bűncselekmény fogalmát.

Zuzana Čaputová szerdán délután találkozott Milan Lučanský országos rendőrkapitánnyal és Čižnárral, majd ezután adott nyilatkozatot a sajtónak, és ekkor bírálta a két szervet a koordináció hiánya miatt.

"Meggyőződésem, hogy a társadalmilag ennyire érzékeny ügyekben, melyek a törvényesség korábbi legfőbb őrzőjét érintik, hatékonynak kell lennie az együttműködésnek a vizsgálótiszt és a felügyelő ügyész között. Nem történhet meg, hogy csak a hivatalos gyanúsítást követően merül fel olyan ellentétes jogi szakvélemény, mely aztán a gyanúsítás megszüntetéséhez vezet. Hasonlóképpen nem történhet meg az, hogy az ilyesmi sürgős magyarázat nélkül marad" - fogalmazott az államfő.

Hozzátette, a gyanúsítás megszüntetése nem jelenti azt, hogy a nyomozás is megszűnne az ügyben, és erről mind a rendőrség, mind az ügyészség feje biztosította. Úgy gondolja, határozottabb fellépés vezethet csak az igazságszolgáltatás iránti bizalom helyreállításához. Leszögezte, a rendőrség és az ügyészség felelőssége nem érhet véget a gyanúsítás megtételének vagy megszüntetésének aktusával. "Az ő felelősségük ott ér véget, amikor mindent megtettek azért, hogy a nyilvánosság előtt is eloszlassanak minden felmerülő legitim kételyt az eljárásukkal kapcsolatban" - fogalmazott.

Aláhúzta, hogy ő mindeközben teljes mértékben tiszteletben tartja a nyomozás függetlenségét és az információnyújtás mértékét a rendőrség és az ügyészség vezetőjére bízta.

(TASR)