Čaputová: Szlovákia megsérült

2021. december 27. - 08:54 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök hagyományos évértékelő interjút adott az állami TASR hírügynökségnek, ebben beszélt többek között arról, hogy az elmúlt évet nemcsak a járvány újabb hullámai, hanem a politikai válság és a bizalmi krízis is megpecsételte.

Čaputová: Szlovákia megsérült
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

"Szlovákia megsérült. Nemcsak a covid, hanem a bizalomhiány miatt is szenved. Hagytuk, hogy ez megmérgezze az életterünket és emiatt évről évre egyre nehezebb. A közösségi háló sértegetéssel, gyűlöletet tápláló rétorikával és félrevezetéssel telítődött" - fogalmazott.

Hozzátette, az emberek közti kapcsolatból eltűnőben van a tisztelet, ami odaáig vezetett, hogy némelyek fizikailag is rátámadtak az egészségügyi dolgozókra. Emlékeztet, hogy a politikai kommunikáció eginkább az ellenfelek letámadásáról szól. "Ilyen légkörben mindenki számára nehéz élni, tekintet nélkül arra, hogy épp a viták melyik oldalát képviseli. Ami viszont engem különösen aggaszt, ha valaki célzatosan kihasználja az embereknek például az oltásokkal szembeni félelmét a saját politikai céljaira, és ezzel gyengíti társadalmunk ellenállóerejét a járvánnyal szemben" - jegyezte meg, kiemelve, hogy erre végeredményben mindenki ráfizet.

Ami a politikai válságot és a tavaszi kormányváltást illeti, az államfő azt mondta, az egyetlen megoldás volt, hogy Igor Matovič helyébe Eduard Heger lépett a miniszterelnöki poszton. Rámutatott, hogy a kormány hat minisztere mondott már le akkor, a koalíciós partnerek pedig követelték a kormányfő távozását.

Čaputová bízik benne, hogy az elmúlt év ugyanakkor nemcsak a fájdalomé és a feszültségé, hanem a belső világunk elmélyüléséé is.

(TASR)