Čaputová tett egy fontos ígéretet a nyugdíjasoknak

2022. június 22. - 16:24 | Belföld

A Szlovákiai Nyugdíjas Egységszervezet ülésén vett részt szerdán Zuzana Čaputová államfő.

Čaputová tett egy fontos ígéretet a nyugdíjasoknak
Fotó: TASR - archív

„Tavaly ősz óta figyelmeztetem a kormányt, hogy célzottan segítsen azoknak, akiket a drágulás a leginkább érint - köztük a nyugdíjasokat, különösen az egyedül élőket, akiknek a nyugdíjbevétele nem haladja meg a szegénységi küszöböt. Semmilyen kormánycsomag, amely bármilyen okból figyelmen kívül hagyja a nyugdíjasok nehéz szociális helyzetét, nem jó és nem is lesz jó” – írta a közösségi oldalán az államfő, aki elfogadta a Szlovákiai Nyugdíjas Egységszervezet meghívását az ülésükre, amelyen felszólalt.

Čaputová elmondta, azért fogadta el a meghívást, hogy személyesen is megígérje nekik, továbbra is harcolni fog értük. „Nem akarom, hogy a nyugdíjasaink elveszítsék az államba vetett bizalmat, amelyben éltek és ledolgozták az életük nagy részét” – húzta alá.

„Amikor a kormány a 13. havi nyugdíj korai, júliusi kifizetését javasolta, azonnal aláírtam a törvényt. Ez azonban nem extra segítség, hanem valami, amivel már decemberben számoltak az idősek. Örömmel fogadtam az egyszeri kompenzációkat is, amelyek legalább részben enyhítik a mostani drágulást. Azonban csak a nyugdíjra nem jogosult idősek nagyon szűk csoportjának segítenek. Az az állítás, hogy nem kell többet segíteni a nyugdíjasoknak, mert ennek egy részét az oltási bónusz fedezte, ebből a szempontból valóban nem volt helyénvaló” – írta a közösségi oldalán.

A köztársasági elnök kiemelte, továbbra is szociális intézkedéseket fog szorgalmazni az érdekükben, „a nyugdíjasok ugyanis megérdemlik a figyelmet, a méltóságteljes életet és az önmegvalósítási lehetőséget”.

(FB/para)