Čaputová: Tiszteletben tartom az alkotmányos többséget, de bármikor leváltom a Heger-kormányt, ha kudarcot vall

2023. január 31. - 19:30 | Belföld

A parlament kedden megszavazta a választási ciklus lerövidítését jelentő határozatot, az előrehozott választás szeptember 30-án lesz. A köztársasági elnök tiszteletben tartja a parlament döntését, de figyelmezteti a Heger-kormányt, hogy alapvető kudarc esetén leváltja.

Čaputová: Tiszteletben tartom az alkotmányos többséget, de bármikor leváltom a Heger-kormányt, ha kudarcot vall
Fotó: TASR

Zuzana Čaputová köztársasági elnök elfogadja, hogy a parlament lerövidíti a választási ciklust, és szeptember 30-ára írja ki a parlamenti választást.

„Tiszteletben tartom, hogy az alkotmányos többség megegyezett az előrehozott választás időpontjában” – nyilatkozta Čaputová.

Szerinte a mai döntés elkerülhetetlen következménye annak, hogy decemberben megbukott a kormány, és így elvesztette legitimitását arra, hogy a választási időszak végéig kormányozzon. A Heger kormány - egy ideig - még a helyén marad.

„Tekintettel arra, hogy a parlamenti döntés január végéig megszületett, habár újra az utolsó pillanatban, most nem nevezek ki hivatalnokkormányt” – írta Čaputová.

A Heger-kormány azonban nem lehet biztos abban, hogy szeptemberig kormányozhat.

„Felhívom azonban a figyelmet arra, hogyha Eduard Heger ideiglenesen megbízott kormánya alapvető kérdésekben kudarcot vall, akkor készen állak bármikor kinevezni a hivatalnokkormányt, a választásokig hátralévő időszakra” – üzente Hegeréknek Čaputová.

- lpj -