Čaputová úgy véli, hogy kiemelten kell kezelni az oktatásban résztvevők megfelelő bérezését

2022. június 15. - 21:12 | Belföld

Az oktatásban résztvevők megfelelő bérezése kiemelten fontos kérdés, csakúgy, mint az egészségügyi dolgozók fizetése vagy azoknak a támogatása, akiket szegénység fenyeget.

Čaputová úgy véli, hogy kiemelten kell kezelni az oktatásban résztvevők megfelelő bérezését
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az államnak ezeket prioritásként kell kezelnie – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a szerdai pozsonyi pedagógustüntetés kapcsán.

A tanárok követeléseit jogosnak tartja és támogatja az államfő.

„Ma az egyik legnagyobb pedagógustüntetés zajlott Pozsonyban. Évek óta arról beszélünk, hogy az oktatásügybe, a fiatalok képzésébe kell fektetnünk, az ország jövője érdekében. De ehhez az kell, hogy legyen, aki tanít, mégpedig méltó körülmények között”

– írta Čaputová a közösségi hálón. A bérkövetelést megalapozottnak tartja, és nem csak a több mint 12 százalékos infláció miatt. Emlékeztetett, a pedagógusok csak annyit várnak el, hogy a kormány teljesítse a programnyilatkozatát, és tárgyilagosan, konfliktusok nélkül kezelje a helyzetet.

„Tisztelet és méltó hely illeti meg a pedagógusokat a társadalomban, ennek pedig része a megfelelő megélhetést biztosító bérezés”

– hangsúlyozta Čaputová. Szerinte a szükséges oktatásügyi reformokat azért is nehéz bevezetni, mert a megvalósításuk nagyrészt a pedagógusokon áll, miközben sokan közülük másodállást kénytelen vállalni, hogy megéljenek.

Az iskolaügyi szakszervezetek szerdán Pozsonyban több ezres tüntetést tartottak a Sznf téren (SNP), majd a parlament elé vonultak. A szakszervezetek a munkakörülmények javítását és megfelelő bérezést követelnek.

TASR