Čaputová úgy visszadobta az ügyészségi törvényt, hogy az az alkotmánybíróságon köthet ki

2020. július 31. - 12:19 | Belföld

 Zuzana Čaputovának annyira nem tetszik az ügyészségről szóló törvény, hogy azt visszadobta a törvényhozásnak. Amennyiben a parlament megtöri államfőnek a jogszabályra vonatkozó vétóját, az elnök az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul.

Čaputová úgy visszadobta az ügyészségi törvényt, hogy az az alkotmánybíróságon köthet ki
Fotó: tasr

Az államfő ezt a pénteki sajtótájékoztatóján helyezte kilátásba, miután bejelentette: nem írja alá az említett jogszabályt, hanem visszautalja azt a parlamentnek újratárgyalásra. Az elnök asszony szerint a törvényjavaslat bizonyos részei alkotmányellenesek. Arról a törvényről van szó, melynek értelmében változna a főügyész és a speciális ügyész kiválasztásának a módja.

A parlament július közepén hagyta jóvá az ügyészségről szóló törvénymódosítást, melynek következtében változnak a főügyész és a speciális ügyész kiválasztásának és leváltásának feltételei. A jövőben olyanok is indulhatnának a fő- és speciális ügyészi tisztségért, akik korábban nem tevékenykedtek ügyészként. Bővül továbbá azoknak a személyeknek és intézményeknek a köre, akik jelölteket javasolhatnak a főügyészség élére.

A jogszabály értelmében minden olyan, parlamenti képviselőnek választható, 40 évnél idősebb szlovák állampolgár indulhat a főügyészi és speciális ügyészi tisztségért, aki legalább 15 éves jogászi gyakorlattal rendelkezik, és büntetlen előéletű. Speciálisügyész-jelölt ezenkívül csak olyan személy lehet, aki letette a jogász szakvizsgát.

A főügyészi és a speciális ügyészi posztra a jövőben a parlamenti képviselők, az igazságügy-miniszter, az ombudsman, a Szlovákiai Ügyészek Tanácsa, a jogászok szakmai szervezetei, a jogi karok, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Állam- és Jogtudományi Intézete is javasolhat jelölteket.

A parlament a módosítás értelmében abban az esetben is javasolhatja a főügyész vagy a speciális ügyész leváltását, ha a feladatait nem az előírásoknak megfelelően, illetve nem tisztességesen, függetlenül és pártatlanul látja el. Az államfő a főügyész visszahívása előtt kikérheti az ügyészi tanács véleményét.

Az elfogadott törvénymódosítás értelmében főügyész és speciális ügyész csak olyan személy lehet, aki a kinevezése előtti két évben nem volt köztársasági elnök, parlamenti képviselő, európai parlamenti képviselő, kormánytag, államtitkár, megyefőnök, polgármester és ombudsman sem.

Az ügyészjelölteknek nyilvános meghallgatáson kell majd részt venniük az alkotmányjogi bizottság előtt. A meghallgatás feltételei hasonlóak, mint alkotmánybíró-választás esetén.

(tasr/para)