Čaputová: A választási részvétel a modern hazafiság jelképe is

2020. február 26. - 21:43 | Belföld

A választási részvételünkkel mi is felelősséget vállalhatunk államunk további sorsáért, jelentette ki Zuzana Čaputová államfő az állampolgárokhoz intézett szerdai beszédében.

Čaputová: A választási részvétel a modern hazafiság jelképe is
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Egyben felszólított mindenkit, hogy vegyen részt a szombati parlamenti választásokon.

„Állampolgárként ez a legfőbb lehetőségünk arra, hogy szavazatunkkal befolyásoljuk mindazt, ami túlmutat rajtunk. Hogy befolyásoljuk államunk jellegét”

– hangsúlyozta az elnök asszony, aki szerint a választásokon való részvétel nem csupán a társadalmi összetartozás, hanem a modern hazafiság kifejeződése is.

„Éljünk a jogunkkal, a lehetőségünkkel és szavazzunk. Ne engedjük, hogy elvegyék a kedvünket, hogy megfélemlítsenek, hogy viszályt keltsenek köztünk, bízzunk magunkban. Gondoljunk arra is, hogy a választások nem az út végét, hanem egy új időszak kezdetét jelentik. A választások után is ugyanazt a levegőt fogjuk szívni, ugyanitt fogunk élni és közösen építeni a jövőt”

– figyelmeztetett az elnök asszony.

Čaputová szerint ennek a választásnak a legfontosabb témája és lehetősége az, hogy az állam visszaszerezze a közbizalmat. Úgy véli, az új kormánynak komoly elvárásoknak kell majd megfelelnie, ezzel kapcsolatban türelmet és együttműködést kért.

„Ha olyan társadalomban szeretnénk élni, amely megfelel az elvárásainknak, a követeléseinknek és a vágyainknak, morális kötelességünk élni a választójogunkkal. Minden aktív választó személyesen is hozzájárulhat ahhoz, hogy igazságos és büszke országunk legyen, egy olyan Szlovákia, amely mindannyiunk otthona”

– hangsúlyozta az államfő.

Elutasította azt az állítást, miszerint egyetlen szavazatnak nincsen jelentősége.

„A választások végeredményéről nem egyszer minimális különbségek döntöttek. Minden szavazat lehet döntő. Ha a magánéletünkben nem engedjük, hogy mások döntsenek helyettünk, indokolatlan, hogy egy össztársadalmi jelentőségű ügyben másokat engedjünk dönteni a szavazatunkról”

– fűzte hozzá.

Az államfő emlékeztetett, hogy a szombati lesz a tizedik szabad választás 1989 novembere óta.

„A legfontosabb mind közül valószínűleg a 90-es évek végi választás volt, amikor világosan kiálltunk a szabadság és a demokrácia értékei mellett, egyszersmind pedig döntöttünk Szlovákia külpolitikai irányultságáról is. Bízom benne, hogy ez a társadalmi konszenzus a mostani választások után is megmarad”

– zárta az elnök asszony.

TASR