Čaputová: Válság idején védenünk és erősítenünk kell a demokráciát

2023. március 29. - 20:54 | Belföld

Nem engedhetjük meg, hogy a demokrácia a jelenlegi válságok áldozatává váljon, védenünk és erősítenünk kell. Ugyanis maga a demokrácia a megoldás ezekre a válságokra – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a Csúcs a demokráciáért elnevezésű virtuális konferencián, melyet Joe Biden amerikai elnök szervezett – tájékoztatott a TASR.

Čaputová: Válság idején védenünk és erősítenünk kell a demokráciát
TASR-felvétel

Čaputová leszögezte, Szlovákia a NATO és az EU tagjaként kiveszi részét a demokrácia védelméből.

Rámutatott, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió az egész világ békéjét és a demokráciát fenyegeti, emlékeztetett, hogy Szlovákia katonai felszereléssel is támogatja Kijevet, mert például az ENSZ Alapokmánya szerint is joga van védekezni az őt ért támadás ellen.

Čaputová azt is hangsúlyozta, a világnak mindaddig ki kell tartania Ukrajna támogatásában, amíg erre szükség lesz. „Ez a mi közös befektetésünk a békébe és a demokráciába” – jelentette ki.

„Ugyanakkor idehaza is többet kell tennünk a demokrácia erősítése érdekében. A lakosságnak látnia kell, hogy a demokrácia reagál az elvárásaira, biztosítja a törvény előtti egyenlőséget, az átláthatóságot és csökkenti a korrupciót” - mondta.

Čaputová értékelése szerint e tekintetben jó évet tud maga mögött az ország. „A jogállam megerősítésére és az igazságszolgáltatásra összpontosítottunk” – tette hozzá azzal, hogy a független bírósági eljárást biztosítani kell minden állampolgár és minden cég számára.

Az államfő szerint a korrupció is hatalmas veszélyt jelent a demokráciára, mert aláássa az intézményekbe vetett bizalmat. A konferencia résztvevőinek beszámolt arról, hogy Szlovákia független intézményt hozott létre a korrupciót bejelentők védelmére.

Kitért arra, hogy Szlovákia nyilvántartást vezet be a közbeszerzési eljárások végső haszonélvezőiről, hogy megakadályozza a közbeszerzések pénzmosásra használását, és ez a rendszer szerte Európában mintául szolgálhat.

Čaputová felszólalásában rámutatott arra is, hogy a demokráciát a szabad sajtó elleni támadások és a főleg a közösségi hálókon terjedő dezinformációk is fenyegetik. „Nem lehetünk naivak, nem engedhetünk teret a szólásszabadság nevében elkövetett verbális támadásoknak, gyűlölködésnek és hazugságoknak” - mondta.

Ennek kapcsán emlékeztetett Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová öt évvel ezelőtti meggyilkolására, valamint a pozsonyi Tepláreň bárnál történt támadásra, melyet egy, a „közösségi hálón radikalizálódott” tinédzser követett el.

Erre reagálva Szlovákia intézkedéseket hozott a megfenyegetett újságírók megvédése érdekében, de az államfő szerint ennél többre van szükség a közösségi hálók elszámoltathatóvá tétele ügyében, melyek üzleti modellje a társadalom megosztására és széttöredezésére épül.

TASR