Čaputová végigzongorázta, milyen kormánya lehet az országnak, és beszélt a hírhedt paragrafusról is

2022. december 4. - 13:44 | Belföld

Ha a parlamentben bizalmatlanságot szavaznának a kormánynak, Zuzana Čaputová államfő kénytelen lenne felmenteni a kabinetet, és egy kormányt megbízni az ország vezetésével. Szerinte az, hogy ezt követően mi lenne, a parlament szereplőivel folytatott tárgyalásokon múlna.

Čaputová végigzongorázta, milyen kormánya lehet az országnak, és beszélt a hírhedt paragrafusról is
Fotó: TASR

Ezt az RTVS egyik műsorában nyilatkozta az elnök, aki hangsúlyozta, hogy nem törekszik arra, hogy az országot ügyvezető kormány irányítsa. Átmenetileg megbízhatom Eduard Heger kormányát is, amíg nem alakít új kabinetet. Ezután lehetőség van kormányt alakítani akár a jelenlegi parlament összetétele alapján is, ha megfelelő többséggel rendelkezik, és szóba jöhet még az úgynevezett hivatalnok kormány – sorolta az államfő a lehetőségeket.

Čaputová beszélt a méltán ismert 363-as paragrafusról is. Az államfő ennek a rendelkezésnek a szabályozására szólította fel a parlamentet, különös tekintettel azokra az esetekre, amikor az őrizetbe vételről szóló döntéskor a bíróság megerősíti az eljárás alapját. Ha van egy bírósági kinyilatkozás, érdemes elgondolkodni azon, hogy a főügyésznek legyen-e lehetősége beleszólni az adott eljárásban. Mert ez egy olyan döntés, amely ellen nincs jogorvoslat – szögezte le az elnök. Čaputová hozzátette: még nem lát indokot arra, hogy fegyelmi eljárást terjesszen elő Maroš Žilinka főügyész ellen. Szerinte ha szakmai vita merül fel a Btk. 363. §-ának, illetve a legfőbb ügyész jogkörének felhasználásával kapcsolatban, arra az Alkotmánybíróságnak kell választ adnia.

Legutoljára - néhány napja - a Főügyészség akkor vetette be a hírhedt paragrafust, amikor törölte a Smer-SD elnöke, Robert Fico és további három személy meggyanúsítását, és ezáltal leállították az ellenük indított eljárást az Alkony (Súmrak) ügyben.

(TASR/Denníkn)