Čaputová: A véleménynyilvánítás nem torkollhat agresszív felszólításokba

2021. július 30. - 16:00 | Belföld

A polgároknak joga van arra, hogy azok ellen az intézkedések ellen tüntessenek, melyek az egészségüket és az életüket hivatottak védeni. A véleménynyilvánítás azonban nem torkollhat agresszív felszólításokba vagy összetűzésekbe. Ezt Zuzana Čaputová államfő közölte a csütörtöki tüntetéssel kapcsolatban.

Čaputová: A véleménynyilvánítás nem torkollhat agresszív felszólításokba
Fotó: TASR

A kormány által elfogadott intézkedések az államfő szerint jelenleg korainak és túlságosan szigorúnak tűnhetnek. A harmadik hullám idején azonban meg fog mutatkozni ezek megalapozottsága.

„Senki sem kényszerít senkit arra, hogy oltassa be magát, de nem feledhetjük el azt sem, hogy egyúttal másoknak is joguk van az egészségük védelmére” – jegyezte meg Čaputová. Hozzátette: az oltatlanok védtelenek a vírussal szemben, és a túlterhelt egészségügyi rendszer nem tud megbirkózni egyszerre a Covid-19 betegségben szenvedők és a más diagnózissal rendelkező betegek ellátásával. „Ezért főleg szolidaritásra, illetve nyugodt, tárgyilagos hangvitelű vitára van szükség” – állítja.

Több százan tüntettek csütörtök reggeltől a pozsonyi Hodzsa téren, az elnöki palota előtt az oltás, a járványügyi intézkedések, valamint Zuzana Čaputová köztársasági elnök, a kormány és a parlament ellen. A rendőrség szerint a tüntetésen körülbelül 1000-1500-an vettek részt. A tüntetés pénteken is folytatódik. Egyelőre csak több tíz résztvevő gyűlt össze.

TASR