Čaputová: Visszalépés lenne a Speciális Ügyészi Hivatal vagy a Speciális Büntetőbíróság megszüntetése

2023. december 5. - 20:10 | Belföld

Visszalépés lenne a Speciális Ügyészi Hivatal vagy a Speciális Büntetőbíróság megszüntetése. Mindennemű változtatást, különösen a jogállammal kapcsolatosakat, alapos szakmai egyeztetésnek kell megelőznie, és csakis szabályos jogalkotási folyamat keretében szabad elfogadni azokat" – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő.

Čaputová: Visszalépés lenne a Speciális Ügyészi Hivatal vagy a Speciális Büntetőbíróság megszüntetése
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„Ez egy rendkívül szerencsétlen, egyúttal veszélyes beavatkozás lenne a politikai hatalom részéről az ügyészség működésébe”

– tette hozzá a köztársasági elnök.

Azt is megjegyezte, számítani lehetett rá, hogy a kormánykoalíció változtatásokat vezet be az igazságszolgáltatásban, mivel eddig az összes kormány tett ilyen lépéseket.

„Ugyanakkor a jelzett változásokat gyorsított eljárásban tervezi végrehajtani, tehát szabályos törvény-előkészítői eljárás és szakmai párbeszéd nélkül”

– mutatott rá Čaputová.

Azt is kihangsúlyozta, a kormánypárti politikusok nyilatkozatai alapján világos, hogy a fő mozgatórugó személyi változások elérése a különleges ügyészségen, nem pedig az, hogy például nem működik eléggé hatékonyan vagy megfelelően az intézmény.

„A Speciális Ügyészi Hivatal és a Speciális Büntetőbíróság már bizonyította létjogosultságát a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harcban. Emellett egyik intézmény sem a legfelsőbb instancia, a működésük megfelelő ellenőrzés alatt áll, a fellebbviteli bíróságok részéről is”

– folytatta az államfő.

Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a közmédia Szombati párbeszéd című műsorában jelentette ki, minden szükséges lépést megtesz, hogy Daniel Lipšic különleges ügyész távozzon a Speciális Ügyészi Hivatalból. Azzal kapcsolatban nem nyilatkozott, hogy a Speciális Büntetőbíróság megmarad-e.

TASR