Čaputová zöld utat adott a bírósági térkép reformjának

2022. április 29. - 11:20 | Belföld

Zuzana Čaputová zöld utat adott a bírósági térkép reformjának. Pénteken aláírta azt a kormánytörvényt, amely a járásbíróságok új székhelyeivel és körzeteivel kapcsolatban módosít néhány törvényt. Erről a TASR-t Lukáš Laczko, az Elnöki Hivatal kommunikációs osztályának munkatársa tájékoztatta.

Čaputová zöld utat adott a bírósági térkép reformjának
Zuzana Čaputová (Fotó: Facebook)

A parlament a szerdai ülésén hagyta jóvá a bírósági térkép reformját.

Az igazságügyi reform elfogadása nem volt könnyű menet, a törvényeket több koalíciós képviselő is bírálta. A legélesebben Boris Kollár, a Sme rodina elnöke, aki egyenesen kiküldte volna Mária Kolíkovát a parlament előtt februárban tiltakozó bírósági alkalmazottak közé.

A bírósági térkép reformja alapján a kerületi bíróságok száma változatlan marad, továbbra is megmarad mind a nyolc.

Pozsonyban négy, Kassán pedig egy városi bíróságot hoznak létre, valamint módosítják a járási bíróságok körzetét és székhelyeit is.

A reform értelmében a közigazgatási ügyekkel már nem a kerületi bíróságok foglalkoznak majd, hanem az újonnan alakult három közigazgatási bíróság.

Az új szabályozás szerint 36 járásbíróság működik majd 33 körzetre osztva, beleértve a négy városi bíróságot Pozsonyban. Ami a városi bíróságokat illeti, Kassán három jelenlegi járásbíróság (Kassa I, Kassa II, Kassa-vidék) egyesülésével jön létre. Pozsonyban négy városi bíróságot hoznak létre ugyancsak a meglévő járásbíróságok egyesítésével.

TASR/para