Čaputovában bíznak a legtöbben, Matovič Fico és Kotleba szintjére süllyedt

2021. február 7. - 14:21 | Belföld

Továbbra is Zuzana Čaputová köztársasági elnököt tartják az emberek a legmegbízhatóbb politikusnak – derül ki a Focus ügynökség felméréséből, amit a Markíza TV megrendelésére készített el.

Čaputovában bíznak a legtöbben, Matovič Fico és Kotleba szintjére süllyedt
Fotó: TASR

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő nem csak a politikai erőviszonyokat feltérképező felmérésekben, hanem a megbízhatósági szintet felmérőkben is egyre lejjebb süllyed – a januári felmérés szerint a hosszú idő óta két legnépszerűtlenebb politikus, Marian Kotleba (ĽSNS) és Robert Fico (Smer) szintjére süllyedt Matovič megbízhatósági indexe.

Viszont nemcsak ő, hanem Boris Kollár (Sme rodina) házelnök is jócskán vesztett népszerűségéből – tavaly áprilisban még az embereknek megközelítőleg a fele bízott benne, most már csak az ötöde.

A legmegbízhatóbb politikus továbbra is Zuzana Čaputová köztársasági elnök, akinek 2019-es hivatalba lépése óta nőtt a korrektségi indexe – akkor nem egész 50 százalék volt, most stabilan 64 százalékon áll. Emellett Čaputová az egyetlen a politikusok közül akiben több ember bízik, mint nem.

A megbízhatósági lista második helyén az egykori kormányfő, Peter Pellegrini áll (Hlas) 44 százalékkal. A dobogó legalsó fokára Richard Sulík (SaS) állhatott fel, akiben a megkérdezettek 37 százaléka bízik, 63 százaléka viszont nem. A gazdaságügyi minisztert követi Veronika Remišová (Za ľudí – 30 százalék), Igor Matovič (21 százalék), Marian Kotleba (21 százalék), Boris Kollár (20 százalék) és Robert Fico (20 százalék). A listán szerepel Forró Krisztián, az MKP elnöke is, akiben a megkérdezettek 7 százaléka bízik, 40 százaléka viszont nem.


Forrás: DenníkN

Matovič mögött szinte már csak az OĽaNO szavazói állnak ki, akikből egyre kevesebb van – a tavaly februári parlamenti választásokon 25 százalékkal győzött, idén januárban már csak 10 százalékot szerezne.

A kormányfő a koalíciós pártok között is elveszítette a népszerűségét: az SaS szavazóinak 34 százaléka bízik benne, a Sme rodinánál ez 42, a Za ľudínál pedig 32 százalék.

A felmérést a Focus ügynökség január 12. és 19. között végezte el, amely során 1005 személy véleményét kérték ki.


(DenníkN)