Čaputovának most lett teljesen elege Žilinkából és a kedvenc paragrafusából, az Alkotmánybírósághoz fordul

2023. szeptember 12. - 16:40 | Belföld

Alkotmányértelmezést kér Zuzana Čaputová köztársasági elnök a főügyész tevékenységével kapcsolatban.

Čaputovának most lett teljesen elege Žilinkából és a kedvenc paragrafusából, az Alkotmánybírósághoz fordul
Fotó: TASR

Az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult a közte és Maroš Žilinka főügyész között fennálló alkotmányos vita miatt – közölte az elnök szóvivője, Martin Strižinec.

Čaputová azért döntött így, mert Maroš Žilinka nem volt hajlandó az elnök rendelkezésére bocsátani a Főügyészség 363. paragrafusa szerinti határozatokat.

A köztársasági elnök azt állítja, hogy az alkotmány szerint a főügyésznek együttműködést kell biztosítania az elnökkel az alkotmányos szervek megfelelő működésének biztosítása érdekében.

Čaputová márciusban levélben kérte a főgyésztől, hogy bocsássa rendelkezésére azokat a 363. paragrafus szerinti határozatokat, amelyeket ő és helyettese hozott 2020. december 10-től, amikor Žilinkát kinevezték főügyésznek. Minden olyan határozatot látni akart, amelyet a 363-as paragrafusra hivatkozva jóváhagyott vagy elutasított.

Žilinka még áprilisban azt válaszolta, hogy nem tesz eleget Čaputová kérésének. "A szükséges mértékű együttműködés biztosítása törvénysértést jelentene a főügyész részéről" - írta válaszában.

Az elnök szerint Žilinka téved, és át kellett volna adnia a kért dokumentumokat. Čaputová azzal érvel, hogy az alkotmány szerint a főügyésznek biztosítania kell a szükséges együttműködést az elnökkel az alkotmányos szervek megfelelő működése érdekében. Az elnök arra is rámutatott, hogy az ő jogkörébe tartozik a főügyész kinevezése is.

A köztársasági elnök beadványát most tette közzé az Alkotmánybíróság.


(TASR/parameter)