Čaputovának nem tetszik a Smer-SD népszavazási javaslata, azt mondja, törvénybe ütköznek a kérdéseik

2021. november 10. - 17:50 | Belföld

Smer -SD népszavazással kapcsolatos kérdéseinek megfogalmazása törvénybe ütköznek, jelentette ki szerdán Zuzana Čaputová elnök asszony. Hangsúlyozta, bármilyen kérdéssel kiírja a népszavazást, ha az megfelel az alkotmánynak.

Čaputovának nem tetszik a Smer-SD népszavazási javaslata, azt mondja, törvénybe ütköznek a kérdéseik
Zuzana Čaputová (TASR)

„A kérdések úgy vannak megfogalmazva, hogy ha az első kérdés jól sikerül, akkor érvényes a második kérdés. Ennél nagyobb példát nem tudok elképzelni a kölcsönös feltételességre” – mondta Čaputová. Ezután utalt a választójog gyakorlásának feltételeiről szóló törvényre, amely kizárja a népszavazási kérdések ilyen megfogalmazását.

Az elnök asszony szerint a Smer-SD által javasolt petíció első kérdése az, hogy a polgárok meg akarják-e változtatni az alkotmányt úgy, hogy a népszavazás lerövidítse a választási időszakot. Az első kérdés érvényessége esetén, a második kérdésük az lenne, hogy a polgárok egy adott parlament leváltása érdekében szeretnének-e előrehozott választásokat.

Čaputová hozzátette, ha csak az első kérdéssel kapja meg a petíciót, akkor kiírja azt. Egy esetleges alkotmánymódosítás után a második kérdéssel sem lenne gond. Azt javasolja azonban, hogy minden népszavazáshoz vezető beadvány elkészítésekor konzultáljanak alkotmányjogászokkal.

„Nagy elvárások vannak a nyilvánossággal szemben, nyomás nehezedik az elnökre, ultimátumokat szabnak meg, ami teljesen abszurd“

– mondta.

Az államfő kijelentette azt is, hogy az elnök nem jogi tanácsadó. Elmondása szerint csak azért nyilatkozik a témában, mert Szlovákiában visszhangot kelt, de tiszteletből is azok iránt, akik tavasszal petíciót írtak alá az előrehozott választások kihirdetéséért.

TASR