Čaputovánál jártak a szlovák külhoni nagykövetségek vezetői

2022. június 27. - 12:53 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök hétfőn az elnöki palotában fogadta a szlovák külhoni nagykövetségek vezetőit, akikkel a jelenlegi helyzet prioritásairól és céljairól társalgot.

Čaputovánál jártak a szlovák külhoni nagykövetségek vezetői
Fotó: TASR

Čaputová szerint az elmúlt harminc év biztonsági környezetének legnagyobb változásán megyünk keresztül. Nyomatékosította, hogy a modernkori történelemben még sosem zajlott háború ilyen közel Szlovákia határaihoz.

Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter szerint rendszeresen találkoznak a külhoni nagykövetségek vezetőivel, és fontosnak tartja, hogy ő és kollégái is hallják a közjogi méltóságok véleményeit. „Fontos, hogy időről időre hazatérjenek a nagykövetek, és meghallgassák a legfőbb közjogi méltóságok véleményét, iránymutatását, világnézetét és azt, amit a politikai prioritások közül a legfontosabbnak tartanak. Ez a fő célja ezeknek a konzultációknak” – nyilatkozta Korčok.

A külügyminiszter szerint az Ukrajnában tartózkodó szlovák diplomaták rendben vannak. „A jelenleg zajló háborúban napi szinten kell értékelni a biztonsági helyzetet. Nagy csodálója vagyok az egész kijevi küldöttségünknek, amiért ilyen merészen dolgoznak, és Szlovákia érdekeit képviselik egy háború sújtotta országban” – mondta Korčok, aki fontosnak tartja a küldöttség ukrajnai tevékenységét, amennyiben azt a helyzet engedi.


TASR/para