Čaputovát alaposan meglepte Pčolinský szabadlábra helyezése, a kormányfő már magyarázatot vár

2021. augusztus 31. - 16:18 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök szerint meglepő a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) korábbi igazgatója, Vladimír Pčolinský meggyanúsításának eltörlése.

Čaputovát alaposan meglepte Pčolinský szabadlábra helyezése, a kormányfő már magyarázatot vár
Fotó: TASR

„Annál is inkább meglepő, hogy a Legfelsőbb Bíróság szenátusa a múlt héten, előtte pedig másik két szenátus sem látott okot az őrizet megszüntetésére” – jelentette ki az államfő.

Čaputová azt várja, hogy a főügyészség minden kétséget eloszlató válaszokat fog adni a döntésével kapcsolatban.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő tudomásul vette a főügyészség döntését Pčolinskýval kapcsolatban, de először nem kívánta kommentálni azt. Csupán annyit jegyzett meg, hogy mindig az igazság oldalán fog állni. Aztán később jelezte, elvárja, hogy a Főügyészség a törvény adta lehetőségek szerint elmagyarázza a történteket.

Igor Matovič is felszólítja Maroš Žilinkát, hogy indokolja meg a döntését. A pénzügyminiszter úgy tartja, hogy az emberek megérdemlik azt, hogy meghallgathassák az okokat.

Pčolinský a szabadlábra helyezését követően az újságíróknak elmondta, bízott benne, hogy a nyomozati irat tartalmát figyelembe véve eltörlik a meggyanúsítását. Hozzátette, fontolgatja, hogy kártérítést követeljen. Aláhúzta, a meggyanúsítása a kezdetektől fogva törvénytelen volt és nem valós információkon alapult.

Azzal kapcsolatban, hogy valaki el akarta-e hallgattatni, Pčolinský annyit mondott, hogy fél évig hallgatott, de hogy ki miatt, azt egyelőre meghagyja magának.

Mint ismert, a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) korábbi igazgatóját, Vladimír Pčolinskýt már nem gyanúsítják korrupcióval és kenőpénz elfogadásával, a Főügyészség ugyanis eltörölte a meggyanúsításáról szóló döntést. A Főügyészség azzal indokolta a meggyanúsítások eltörlését, hogy nem teljesültek a büntetőeljárás jogi feltételei.


(TASR/para)