Čaputovát érdekli a tömeges tesztelés, ezért Matovič keddre összehívja a Biztonsági Tanácsot

2020. október 19. - 13:49 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök kedden összehívja a Biztonsági Tanácsot – jelentette be a közösségi hálón azt követően, hogy az államfő firtatta a kérdést.

Čaputovát érdekli a tömeges tesztelés, ezért Matovič keddre összehívja a Biztonsági Tanácsot
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Biztonsági Tanács összehívását javasolta az átfogó tesztelés kapcsán. Az államfőt az érdekli, milyen koncepció alapján fogják végezni a munkát, és hol tartanak az előkészületek. Igor Matovič miniszterelnök erre bejelentette, hogy keddre össze is hívja a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsát.

Az államfő elsősorban azt szeretné tudni, úgy is megvalósítható-e a tesztelés, hogy az ne menjen az egészségügyi ellátás rovására, mivel a munkához sok egészségügyi szakemberre lesz szükség. „Fontos elemezni azt is, hogy a tesztelőpontokon elkerülhető-e a fertőzésveszély. Tájékozódnom kell, mielőtt véleményt mondanék"- jegyezte meg Čaputová.

„A helyzet súlyos, és kulcsfontosságú küzdelem előtt állunk, amit nemcsak hogy tudnunk kell kezelni, hanem meg is kell nyernünk" - nyilatkozta a kérdés kapcsán a miniszterelnök. A szabadság felé vezető útnak nevezte a kormányfő a Közös felelősségvállalás (Spoločná zodpovednosť) műveletet, amelynek keretében a hadseregnek elő kell készítenie és el kell végeznie a lakosság átfogó tesztelését.

A kormány vasárnap megbízta a hadsereget a lakosság tesztelésének előkészítésével és az akció lebonyolításával. A hadsereg 8000 tagját vezénylik ki a munka elvégzésére. Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter közölte, az összes bevethető katona, rendőr és tűzoltó részt vesz az akcióban.

(TASR)