Čaputovát még sosem tartották ennyien megbízhatónak, de Matovičot és Kollárt sem!

2020. április 20. - 07:07 | Belföld

Az AKO ügynökség a Nový Čas számára készített exkluzív felmérést a politikusok megbízhatóságáról.

Čaputovát még sosem tartották ennyien megbízhatónak, de Matovičot és Kollárt sem!
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Pillanatnyilag Zuzana Čaputovát tartják az ország legmegbízhatóbb politikusának, az emberek nem kevesebb, mint 83,5%-a gondolja így. Ilyen magas szám nem épp szokványos a szlovákiai politikusokat illetően, Andrej Kiska is "csak" 70%-os megbízhatósági szintet ért el röviddel a kinevezése után. Čaputová márciusban mért megbízhatósági mutatója egyébként ugyanitt 78,2%-os

Václav Hřích, az AKO ügynökség vezetője Čaputová népszerűségét a mediális megjelenésének intenzitásával magyarázza. "Több tévés beszéde is volt, közös sajtótájékoztatókat tartott a kormánnyal, tanácskozott szakemberekkel. Igyekszik kiegyensúlyozott maradni és irányt szabni egy vitának, amit ma sok ember értékel" - fogalmazott.

A politikusok megbízhatósági listáján őt Igor Matovič és Boris Kollár követi, őket sem tartották még soha ilyen nagy arányban megbízhatónak. A kormányfő 64,7%-os (márc.: 63,5%), a házelnök pedig 61,6%-os megbízhatóságnak örvend, ami 9%-kal magasabb a márciusinál (52,6%).

Hřích ezt a népszerűségi ugrást az esetükben azzal magyarázza, hogy amikor egy személy közjogi méltósággá válik, ez automatikusan megtörténik, mivel egy fontos funkcióhoz kezdik kötni a nevét.

Emlékeztet Peter Pellegrini és Robert Fico esetére e téren: amikor két évvel ezelőtt Pellegrini átvette a miniszterelnöki posztot, elkezdett nőni a népszerűsége, míg Ficóé visszaesni. Most pedig, hogy Pellegrini már nem kormányfő, egy hónap alatt 14%-ot zuhant a megbízhatósági mutatója (74,2%-ról 60,9%-ra), ezzel ő a legnépszerűbb ellenzéki politikus.

A parlamenti pártok vezetői közül Richard Sulík következik a listán 50,2%-kal (márc.: 43,1%), majd Veronika Remišová 49%-kal (41,4%). Marian Kotlebát a válaszadók 19,6%-a tartja megbízhatónak.

(Nový Čas)