Čaputovát nem foglalkoztatja az újabb elnöki jelöltség gondolata, de Matovič csomagjával kapcsolatban határozott

2022. június 26. - 11:47 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök egyelőre nem foglalkozik azzal, hogy újfent jelöltetné magát államfőnek. „Az ilyen döntések meghozására még van időm” – mondta Čapotuvá, aki vasárnap a TA3 V politike című műsorának volt a vendégek, és értékelte a funkcióban töltött három évét.

Čaputovát nem foglalkoztatja az újabb elnöki jelöltség gondolata, de Matovič csomagjával kapcsolatban határozott
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Mint mondja, azért sem foglalkozik a jelöltséggel, mert nem szeretné, ha az emberek újraválasztási kampányának tekintenék a tevékenységét.

Az inflációellenes csomaggal kapcsolatban, amit a héten az elnöki vétó megtörésével a parlament újfent jóváhagyott, Čaputová elmondta, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul. Megismételte, hogy az elfogadott jogszabályon belül kifogásolja a rövidített jogalkotási eljárás alkalmazásának jogosságát azoknak az intézkedéseknek az esetében, amelyek 2023-tól lépnének életbe. Rámutat továbbá a nem egyértelmű refinanszírozási intézkedésekre, valamint az önkormányzatokat sújtó várható negatív hatásokra.

Nyomatékosította, hogy nem a törvény egészét kifogásolja, ezért nem is fogja kérni annak hatálya azonnali felfüggesztését, hanem csak azokat a rendelkezéseket, amelyek január 1-től lennének érvényben.

Čaputová a jelenlegi problémákról tárgyalni szeretne Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnökkel. Rámutatott, hogy a lakosság több csoportja is segítséget kér a kormánytól, így az orvosok, tanárok, önkormányzatok és a marginalizált csoportok. „A krízis mellett pedig itt van a belpolitikai instabilitás is” – tette hozzá.

Čaputová állítása szerint nincs a népszámlálás ellen, és csak azzal az egy kérdéssel fordulna az Alkotmánybírósághoz, amit az ellenzéki Smer mutatott be a petíció részeként. Szerinte a kormány azonnali lemondását érintő kérdés az alkotmányellenesség jeleit mutatja. Hozzátette: ha az Alkotmánybíróság szerint az adott rész nincs rendben, akkor csak a választói időszak lerövidítéséről hirdetne ki népszavazást. „Ha a bíróság megállapítja, hogy rendben van, akkor mindkét kérdésről lesz népszavazás” – mondta az államfő.


TASR/para