Čaputovát nem lehet félreállítani a támadásokkal, Ódorékkal egyelőre elégedett

2023. május 28. - 13:11 | Belföld

Zuzana Čaputová egyelőre nagyon elégedett a szakértői kormánnyal. A szlovák köztévé O 5 minút 12 című műsorában elmondta, tetszenek neki Ódorék prioritásai, és az is, ahogy kommunikálnak. Kiemelte, szimpatikus neki, hogy nem folynak bele a politikai csatározásokba, különösképp azért, mert a szakértői kormány kinevezésének egyik fő célja a a politikai helyzet megnyugtatása volt.

Čaputovát nem lehet félreállítani a támadásokkal, Ódorékkal egyelőre elégedett
Fotó: TASR

“Folyamatosan tartom a kapcsolatot a miniszterelnökkel. Jó érzésem van, örülök, hogy sikerül nekik ellenállni a politikai támadásoknak és a politikai harcokba való bevonásnak” – jelentette ki.

Čaputová a műsorban arról is beszélt, hogy készülőben van a bírósági beadványa a Smer-SD elnöke, Robert Fico ellen, amiért rendre amerikai ügynöknek és Soros emberének titulálja őt. Leszögezte, biztosan befogja ellene nyújtani a beadványt.

Az államfő továbbra sem árulta el, hogy indul-e a következő elnökválasztáson, azt azonban aláhúzta, a fenyegetésekkel és a támadásokkal nem állítják félre. A bejelentésének csúszását az elmúlt időszak politikai eseményeivel, a hivatalnokkormány kinevezésével magyarázta, mivel a döntés összetett, de biztosított mindenkit arról, hogy nem akarja a végtelenségig húzni.

Egyúttal megerősítette, ha a szeptemberi parlamenti választásokat a Smer-SD nyerné, Robert Ficóval tárgyalna elsőként a kormányalakítás lehetőségéről. Ugyanakkor leszögezte, ez nem jelenti azt, hogy automatikusan meg is bízza a kormányalakítással.

„Ez a kérdés a demokrácia működésével függ össze. A lényege, hogy tiszteletben tartom-e az Alkotmányt és az alkotmányos hagyományokat” – válaszolta Zuzana Čaputová arra a kérdésre, hogy a Smer győzelme esetén a Ficót bízná-e meg a kormányalakítással.


(RTVS)