Čaputovát Orbán Viktor is fogadta Magyarországon - FOTÓK

2019. július 11. - 15:39 | Belföld

A visegrádi együttműködésről, a magyar-szlovák kétoldalú kapcsolatokról és európai politikai témákról is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnökkel, akit a Karmelita kolostorban fogadott csütörtök délután - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Čaputovát Orbán Viktor is fogadta Magyarországon - FOTÓK
Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

A szlovák államfőt először Áder János magyar köztársasági elnök fogadta a budapesti Sándor-palotában. A két elnök klímavédelmi, energetikai és migrációs kérdésekben egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol még azt is megkérdezték a szlovák államfőtől, igaz-e, hogy ő Soros György ügynöke.

Zuzana Čaputová magyarországi programja ezzel nem ért véget, az államfő és delegációja délután a Karmelita kolostorba vette az irányt, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel ült tárgyalóasztalhoz.

Orbán Viktor gratulált a júniusban hivatalba lépett új szlovák államfőnek, és köszönetet mondott neki azért, hogy egyik első hivatalos útja Magyarországra vezetett.

A tárgyaláson egyetértettek abban, hogy Magyarország és Szlovákia fontos partnerei egymásnak a közös történelmi múltra és egymás nemzeti kisebbségeire tekintettel is.

A magyar miniszterelnök értékelése szerint 2010 óta fokozatosan javulnak a magyar-szlovák kapcsolatok, és mára nagyszerű eredményeket ért el együtt a két ország.

Mindketten kiemelték a visegrádi együttműködés fontosságát, amely "stratégiai kérdés Közép-Európa számára", főleg a mostani időkben, amikor a kontinens jövőjével kapcsolatos legfontosabb kérdésekről folyik vita az Európai Unión belül.

(parameter)