Čaputovától várják el, hogy világgá kürtölje, Szlovákiának nem kell a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzéséről szóló egyezmény

2020. január 18. - 10:49 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő az isztambuli egyezménnyel összefüggésben jogi elemzést készíttet, hogy kiderítse, államfőként hogyan járhat el a jelenlegi helyzetben. Így reagált az SNS képviselőinek pénteki felhívására, akik azt követelik, hogy értesítse az Európa Tanácsot arról, hogy a Szlovák Köztársaság nem fogja ratifikálni az egyezményt.

Čaputovától várják el, hogy világgá kürtölje, Szlovákiának nem kell a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzéséről szóló egyezmény
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

„Az asztalomon van egy kormányhatározat, amelyben azt kérik tőlem, hogy foglaljak állást. Le kell azonban szögezni: a standard eljárás szerint a parlamentnek kellene kinyilvánítania, hogy egyetért-e vagy sem az egyezménnyel. Ez nem történt meg. Ennek eredménye az, hogy semmilyen módon nem köt minket az isztambuli egyezmény” – jelentette ki Čaputová pénteken, a volt államfőkkel elköltött közös új évi ebéd után. Az elnök asszony úgy döntött, jogi elemzést készíttet, majd ezt követően tájékoztatni fogja a nyilvánosságot a fejleményekről.

Az államfőt a kormány javaslatával összhangban Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő tájékoztatta arról, hogy Szlovákiának nem áll szándékában ratifikálni az Európa Tanács egyezményét a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról, és erről értesíteni kell az európai szerveket is. Az SNS képviselői felszólították Čaputovát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket.

A parlament 2019. március 29-én és november 28-án is elfogadott egy-egy határozatot, amelyekben elutasította, hogy Szlovákiát uniós határozatok és intézkedések kössék az isztambuli egyezményhez. A szlovák fél azt sem támogatja, hogy az EU mindenféle korlátozások nélkül csatlakozzon az egyezményhez.

A kormány szerdán hagyott jóvá egy határozatot, amely arra kötelez minden egyes kormánytagot, hogy az uniós intézményekkel szemben lehetőleg az említett parlamenti határozatokkal összhangban lépjen fel.

(TASR)