Čaputovával telefonált Zelenszkij, meghívta őt Ukrajnába

2022. május 13. - 07:46 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök csütörtökön telefonon beszélt az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel. Nemcsak az ukrajnai helyzetről és a segítségnyújtásról egyeztettek, hanem az európai perspektíváról is Ukrajna kapcsán.

Čaputovával telefonált Zelenszkij, meghívta őt Ukrajnába
Fotó: TASR - archív

Erről a szlovák államfő tájékoztatott a közösségi oldalán, hozzátéve, Zelenszkij köszönetet mondott Szlovákiának a támogatásért.

"Zuzana, nagyra értékelem azt a támogatást, amelyet Szlovákia nyújt Ukrajnának és polgárainknak. És nagyra értékelem a párbeszédünket is, mert annak mindig van konkrét eredménye. Köszönöm Szlovákiának" – mondta az elnök Čaputovának.

„Reagált a tegnapi találkozónkra is Duda lengyel elnökkel, akinek azt javasoltam, hogy folytassunk párbeszédet az Európai Unió azon tagjaival, akik visszafogottabban viszonyulnak Ukrajna tagjelölt státuszához” – jegyezte meg Čaputová.

Az államfő szerint ukránok milliói számára a háború mindennapi valóság, amely a számtalan emberi tragédia mellett kimondhatatlan gazdasági károkat is hagy maga után. „Ezért már most is gondolkodnak országuk helyreállításán, újjáépítésén, ami egyben lehetőség lesz a mi cégeinknek, szakembereinknek is” – mondta az elnök.

Čaputová elismerését fejezte ki azért az eltökéltségért, amellyel Zelenszkij az országát vezeti ebben a nehéz időben, és amellyel világszerte inspirálja az embereket. "Végül azt mondta, hogy minden jót kíván nemzetünknek, de főleg békét, mert tudja, milyen nagy ára van" - tette hozzá.

Zelenszkij csütörtökön a közösségi oldalán jelezte, hogy meghívta Čaputovát Ukrajnába. "Telefonáltunk Zuzana Čaputová elnök asszonnyal. Beszéltünk az EU-tagjelölti státusz megszerzésében elért előrehaladásról, támogattuk a növekvő szankciókat. Beszéltünk az üzemanyag szállításáról is Szlovákiából" - írta Zelenszkij a Twitteren.

„Megköszöntem neki a humanitárius és védelmi segítségnyújtást, és meghívtam Ukrajnába” – zárta szavait az ukrán elnök.

Április elején Ukrajnába látogatott Eduard Heger szlovák miniszterelnök Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökével és Josep Borrell, az EU-diplomácia vezetőjével együtt. A látogatás célja az volt, hogy kifejezzék támogatásukat az orosz invázióval szemben harcoló országnak.

Zelenszkij ukrán elnök ezen a héten a szlovák parlament képviselőihez intézett videóbeszédében köszönetet mondott Szlovákiának az Ukrajnának nyújtott szolidaritásért és segítségért. Zelenszkij ugyanakkor a segítségnyújtás folytatását kérte, mind a védelem, mind a szankciók területén, mind Ukrajna európai perspektívájának támogatása érdekében.


(TASR/para)