Carlo Ancelotti és Marcelo rekordokat döntött a Real Madriddal

2022. május 2. - 13:31 | Sport

Carlo Ancelotti vezetőedző és a hátvéd Marcelo is rekordot döntött, amikor a Real Madrid szombaton megnyerte a spanyol labdarúgó-bajnokságot.

Carlo Ancelotti és Marcelo rekordokat döntött a Real Madriddal
Carlo Ancelotti (Fotó: TASR/AP)

A sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) szerint Ancelotti lett az első olyan tréner, aki a Reallal mind a hat lehetséges futballtrófeát megnyerte. Az olasz szakember ugyancsak 2022-ben kaparintotta meg a spanyol szuperkupát, míg korábbi madridi edzősködése idején, 2014-ben hódította el vele a gárda a spanyol Király Kupát, továbbá nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a klubvilágbajnokságot, s az európai szuperkupát.

A La Liga idei megnyerésével Ancelotti az első edzővé vált, aki az öt nagy európai pontvadászat - spanyol, angol, olasz, német, francia - mindegyikében ünnepelhetett már bajnoki címet: a Serie A-ban az AC Milannal (2004), a Premier League-ben a Chelsea-vel (2010), a Ligue 1-ben a Paris Saint-Germainnel (2013), míg a Bundesligában a Bayern Münchennel (2017) diadalmaskodott.

A klubjaival 22 trófeát gyűjtött olasz mester 62 évesen és 325 naposan egyszersmind a legidősebb vezetőedzővé lépett elő, aki megnyerte a La Ligát.

A királyi gárda honlapja ugyanakkor arról írt, hogy Marcelo klubcsúcsot döntött azzal, hogy megszerezte 24. serlegét a blancókkal. A 33 éves brazil hátvéd 2007-ben érkezett az egyesülethez a Fluminensétől, s azóta 385 mérkőzésen 26-szor volt eredményes. Az elmúlt 15 évben négyszer nyert Bajnokok Ligáját és klubvilágbajnokságot, háromszor Európai Szuperkupát, hatszor spanyol bajnokságot, kétszer Spanyol Kupát és ötször spanyol szuperkupát. Ezzel megelőzte a januárban 88 évesen elhunyt Paco Gentót, aki 23-ig jutott. Ami a lista folytatását illeti, Sergio Ramos 22, Manolo Sanchis 21, Karim Benzema pedig 20 Real-trófeával büszkélkedhet.

MTI