Castro halála - A kubai disszidensek felfüggesztik akcióikat a gyász idejére

2016. november 28. - 08:36 | Külföld

A kubai disszidensek felfüggesztették szokásos megmozdulásaikat, hogy ne sértsék meg "a kubai forradalom atyja", Fidel Castro pénteki halála miatt elrendelt nemzeti gyászt, s hogy a hatóságok ne vádolhassák őket provokációval.

Berta Soler, az Asszonyok Fehérben nevű ellenzéki csoport vezetője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy csoportjuk most első ízben lemondta szokásos vasárnapi tiltakozó sétáját, jeleként annak, hogy tiszteletben tartják a 90 évesen elhunyt "Comandante" tiszteletére meghirdetett kilencnapos gyászt.

A csoport 2003-ban alakult annak a 75 ellenzéki aktivistának a feleségéből és hozzátartozóiból, akiket akkor egy letartóztatási hullám nyomán bebörtönöztek. Az érintettek azóta kiszabadultak, többségük 2010-ben, miután az egyház közbenjárására kegyelmet kaptak.

Döntésük ellenére Berta Soler nem rejtette véka alá ellenszenvét, amelyet a volt kubai vezető iránt érez, aki sohasem habozott keményen fellépni az általa árulóknak, zsoldosoknak vagy élősködőknek minősített emberekkel szemben.

"Távol áll tőlünk, hogy örvendezzünk egy férfi, egy ember halála felett, de diktátorok halálának örülünk, azt meg kell ünnepelni" - jelentette ki az asszony az AFP-nek.

A szigetország keleti részén fekvő Santiago de Cubában, ahol jövő vasárnap végső nyugalomra helyezik Fidel Castro hamvait, szintén felfüggesztették aktivista tevékenységüket az ellenzék tagjai.

"Nyugton fogunk maradni, akkor is, ha ő a fő felelős Kuba siralmas állapotáért és a politikai jogok hiányáért" - mondta a hírügynökségnek José Daniel Ferrer neves másként gondolkodó és volt politikai fogoly. Arról is beszélt, tartani lehet tőle, hogy bármilyen tüntetést a részükről megtorolnának a kubai hatóságok.

Marta Beatriz Roque, a 2003-as "fekete tavasz" egyetlen női bebörtönzöttje is úgy nyilatkozott, hogy a gyász idején tartózkodni fog minden kihágástól.

A megkeresett disszidensek többsége mindazonáltal leszögezte, hogy a gyász időszakának leteltével újra felveszik a harcot a jelenleg Raúl Castro vezette kubai kommunista rezsimmel szemben.

"Folytatni fogjuk a harcot a rendszerrel szemben, amelyet (Fidel Castro) létrehozott. Ez a mi valódi ellenségünk" - hangsúlyozta Ferrer az AFP szerint.

MTI/para

Címkék: gyász, Fidel Castro