„Célunk a megújulás” – Évet értékelt a csilizpatasi Csemadok

2019. március 24. - 12:10 | Régió

A Csemadok csilizpatasi alapszervezete megtartotta évzáró gyűlését a helyi kultúrházban, szombat este.

„Célunk a megújulás” – Évet értékelt a csilizpatasi Csemadok
Darnai Bálint, a helyi szervezet elnöke (Fotók: Cséfalvay Á. András) - További fotókért kattints!

Az évzáró a nemesócsai Crystal mazsorettcsoport előadásával vette kezdetét. A lányok csodás műsora után Darnai Dóra összefoglalta a 2018-as évben történteket. A szervezet tartalmas hónapokat tudhat a háta mögött, több érdekes programot is megvalósítottak. Kónya Erzsébet részletesen beszámolt a pénzügyi helyzetükről. A helyi Csemadok-alapszervezet 75 euróval a kasszájában vágott bele a tavalyi évbe. Működésüket a község ezer euróval támogatta, így a bélyegek eladása után 1245 eurónyi alaptőkével tudtak gazdálkodni.

Az idei év terveit az elnök, Darnai Bálint ismertette. Március 17-én, a helyi önkormányzattal karöltve megemlékeztek az 1848/49-es szabadságharcról. Áprilisban Kitsee-be készülnek a csokigyárba, ahol betekintést nyerhetnek a termelésbe, továbbá ellátogatnak a budapesti Operettszínházba. Májusra az időjárástól függően sétarepülést szerveznek, érdeklődés esetén ezt az ősz folyamán megismétlik. Májusban és júniusban a községi hivatallal együtt a honvéd sírjaik felújításán dolgoznak majd. Őszre győri színházlátogatást terveznek, továbbá a faluházban szintén megvalósítanának egy színdarabot. „Mint minden évben, idén is szeretnénk valami meglepetéssel szolgálni. Igaz, hogy az anyagiakban nem dúskálunk, de mindig akadnak odaadó támogatóink. Így például az önkormányzat idén ismételten ezer euróval hozzájárul a működésünkhöz. Célunk a megújulás, hogy programsorozatunkkal minél szélesebb körben megszólíthassuk a lakosainkat” – húzta alá Darnai Bálint.

Az évzárón jelen volt Lázok Attila, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának titkára, aki szintén köszöntötte a jelenlévőket, majd kiemelte, 1949. március 4-5-én a Csemadok kétnapos országos alakuló közgyűlést tartott Pozsonyban. Ennek nyomán idén ünneplik annak hetvenedik évfordulóját, mondta, majd felsorolta idei ünnepélyeiket. Szavaiból kiderült, a járásban immár negyven alapszervezettel rendelkeznek. „Patonyrét és Mad község is csatlakozott hozzánk alapszervezettel. Az előbbi, alig 300 lakosú faluban, az alakuló ülésen negyvenen léptek be a szervezetbe. Nagy öröm ez a számunkra” – tette hozzá.

Lázok Attila szavait a Crystal mazsorettcsoport követte egy újabb elragadó műsorral, majd pedig Németh Lajos meteorológus tartott előadást az éghajlati viszonyokról, a globális felmelegedés problémájáról. (A szakemberrel készített interjúnkat hamarosan elolvashatják oldalunkon.) Ezt követően a megjelentek finom falatok mellett társalogtak.

(SzC)

Címkék: Csemadok, Csilizpatas