Čentéš: Törvényesen hallgatták le a Pravda újságíróit

2015. augusztus 21. - 11:59 | Belföld

Jozef Čentéš egykori főügyészjelölt megszüntette a büntetőeljárást az újságírók lehallgatása ügyében.

Čentéš: Törvényesen hallgatták le a Pravda újságíróit
Jozef Čentéš (Fotó: TASR)

2011-ben, a Radičová-kormány idején a katonai hírszerzés akkori vezetőjét, Pavol Brychtát azzal gyanúsították, hogy Ľubomír Galko (SaS) akkori védelmi miniszter utasítására kitalált indokokkal hallgattatott le újságírókat annak érdekében, hogy megfigyelhesse a Smer embereit. Čentéš szerint azonban a vizsgálat ezt nem támasztotta alá.

Az ügyész Brychta érvelését megalapozottnak tartotta, mely szerint a lehallgatásokat a katonai hírszerzésektől (VOS) kiszivárgó információk kapcsán felmerülő gyanú indokolta. Čentéš határozata szerint Brychta verzióját más tanúk is alátámasztották, akiknek a vallomása azonban titkosított.

Čentéš az indoklásában kitért egy, a Pravda által 2011 februárjában közölt cikk egy részletére is, melyben a napilap munkatársa, Vanda Vavrová azt írta, hogy "a Pravda védelmi minisztériumi forrásból úgy értesült, a VOS-nál február 1-jével szervezési átalakításokra került sor".

A lehallgatások átiratából, amelyek 2011 novemberében kerültek nyilvánosságra, az derült ki, hogy Vavrová leginkább Robert Kaliňák (Smer) jelenlegi belügyminiszterrel kommunikált, aki őt bébinek hívta.

Čentéš Vavrová vallomására is hivatkozott, melyben ő állította, hogy a védelmi minisztériumtól valóban felvette vele valaki a kapcsolatot, ám nem úgy mutatkozott be, mint aki a VOS-nek dolgozik. A következő beszélgetésük alkalmával pedig azt mondta neki, hogy a főszerkesztőnővel kommunikálhat majd.

Vavrován kívül bírói beleegyezéssel a VOS lehallgathatta a Pravda két további újságíróját, Patrícia Poprockát és Peter Kováčot, aki pedig jelenleg a SME-nél dolgozik.

Kováč a tegnapi nap folyamán kapta mg az eljárás megszüntetéséről szóló határozatot, de fellebbezni kíván ellene, amiről pedig a főügyész, Jaromír Čižnár dönthet majd.

SME/para