CENZÚRA: Banánevő tüntetők tiltakoztak a varsói Nemzeti Múzeumnál

2019. április 30. - 07:29 | Külföld

Több száz, más források szerint kereken ezer ember tüntetett hétfőn a varsói Nemzeti Múzeumnál, sokan banánnal a kezükben, amiért az intézmény új, a konzervatív kormány által kinevezett igazgatója eltávolított a modern művészeti kiállításról több, szeméremsértőnek mondott műalkotást, köztük egy videót, amelyen egy nő nagy élvezettel, olykor kihívó pózban majszol el egy banánt. 

CENZÚRA: Banánevő tüntetők tiltakoztak a varsói Nemzeti Múzeumnál
Fotó: TASR/AP

A művészek és ellenzéki politikusok felhívására összegyűlt, főleg fiatalokból álló tüntetők a "cenzúra" elleni tiltakozásképpen maguk is megettek egy banánt.

A tüntetők az ellen tiltakoztak, hogy a Nemzeti Múzeum frissen kinevezett igazgatója, Jerzy Miziolek pénteken eltávolíttatta a múzeum kiállításáról Natalia LL neves lengyel művész Consumer Art című, 1973-ban készült videóját és az arról szóló fotókat, továbbá egy másik, vitákat kiváltó lengyel művésznő, Katarzyna Kozyra egy 2005-ös videóját, amelyen egy nő kutyának öltözött, négykézlábra ereszkedett férfiakat vezet pórázon.

Az igazgató azután rendelte el a művek eltávolítását, hogy berendelték a kulturális minisztériumba.

Miziolek azzal indokolta intézkedését, hogy ellenzi olyan művek bemutatását, amelyek sérthetik az érzékeny fiatalokat, és emlegetett állítólagos látogatói panaszokat is.

A pénteken eltüntetett alkotások már hosszú évek óta a múzeum kiállításán szerepeltek.

Az intézkedések ellen rengetegen tiltakoztak a közösségi médiában banános fotókkal és mémekkel. A felháborodás miatt Miziolek hétfőn azt mondta, hogy visszahelyezik a "betiltott" műveket a kiállításra, de csak május 6-ig, amikor az egész modern művészeti galériát bezárják és átrendezik.

(MTI)