Cenzúrázták Matovič embereit a dunaszerdahelyi vásáron

2023. szeptember 22. - 09:34 | Régió

"Barátaim, tegnap a kollégáimmal átéltük az igazi cenzúrát. A jelen idők cenzúráját Dunaszerdahely városában" - jelentette ki Cseh Péter, az OĽaNO képviselőjelöltje egy csütörtök délután feltöltött videóban. A politikus azt állítja, hogy szerdán a Csallóközi Vásár közelében szándékosan eltorlaszolták a Fiat 500-as kampányautóik előtt az utat, ráadásul néhány civil rájuk is támadt. Sikerült megszólítanunk a városi rendőrök parancsnokát is.

Cenzúrázták Matovič embereit a dunaszerdahelyi vásáron
A "cenzúra" ( Az OĽaNO Facebook-oldala)

Cseh Péter szerint Pohár György és Michal Szabó képviselőjelölt-társaival az volt a tervük, hogy bemutatják a Fiat 500-asokat a Csallóközi Vásáron. Állítása szerint a járműveket egy magánterületen parkolták le az egykori Vásártéri Magán Szakközépiskola (Ozorák-iskola) közelében. Elmondása szerint a terület tulajdonosától is engedélyt kaptak. Portálunk megszólította Pohár György képviselőjelöltet, aki úgy nyilatkozott, hogy a közeli kerítésre pár oľanos reklámponyvát feszítettek ki - szintén a tulajdonos engedélyével -, ám fő céljuk a Hybaj Voliť nevű kampány népszerűsítése volt.

Az egyik Fiat 18:00-kor (PGY)

"Én személyesen 20:00 órakor parkoltam le a Fiat 500-ast, amiben a dolgaim is voltak. 5 perc múlva, de lehet az még 5 perc sem volt, megjelentek a rendőrök"

- meséli Cseh. Elmondása szerint a városi rendőrök megkérték őket, hogy távozzanak a helyszínről, mivel egy politikamentes rendezvényről van szó. A politikus szerint a rendőrök nagyon kedvesek voltak, és az előírásoknak megfelelően jártak el, ezért sem szeretné, hogy a közvélemény őket hibáztassa, ám az szerinte nyilvánvaló, hogy "valakinek" a parancsát teljesítették.

"Valaki irányította őket. Nem tudom, hogy ki, de irányítva voltak"

- állítja Cseh. A képviselőjelölt egyébként nem lát abban semmi rosszat, ha egy város politikamentes rendezvényt szervez, ám azt kifogásolta, hogy az önkormányzat "ezt nem adta írásban, tehát hivatalosan nem közölték, hogy Dunaszerdahely városa, vagyis a képviselők nem szeretnének politikai propagandát látni a Csallóközi Vásáron" - mondta Cseh.

Amíg az OĽaNO képviselőjelöltjei a városi rendőrökkel kommunikáltak, megjelent egy narancssárga teherautó, amely egyenesen a Fiat 500-asok elé parkolt le.

"A teherautó sofőrjével megpróbáltunk kommunikálni, teljesen ignorált minket, nem akarta megmondani, hogy ő kicsoda"

- nyilatkozta Pohár, hozzátéve, hogy a rendőröknek tudnia kéne a férfi személyazonosságát, hiszen velük egyetembe, őt is igazoltatták az egyenruhások. Cseh azonban a tegnap délután posztolt videójában úgy meséli, hogy a férfi provokálta őket, és szidta Igor Matovičot. Ezután pedig beszállt egy autóba, majd sietve távozott.

Fél óra múlva - állítja Cseh - egy traktor is megjelent a helyszínen, amely szintén útját állta a kampányautóknak.


Helyszíni felvétel

Később pedig civilek is megjelentek a járművek körül. Cseh szerint közülük egyesek agresszíven viselkedtek, "de hála a városi rendőröknek, sikerült megakadályozni a rendbontást". A politikus állítja, a civilek utalásokat tettek arra, hogy az autóknak baja fog esni, ha itt hagyják az estére. Pohár György kérdésünkre úgy válaszolt, nem emlékszik, hogy a helyszínen agresszív civilek is megjelentek volna, fenyegetések sem hangzottak el, bár azt hozzátette, hogy lehetséges, hogy éppen akkor nem tartózkodott a parkolóban.


Ezzel a fotóval illusztrálta a "civileket megjelenését" Cseh Péter

Később a képviselőjelölteknek sikerült kitolatniuk a szűk helyről, majd távoztak a helyszínről.

Egyes részletek még a parancsnokot is meglepték

Az eset kapcsán megszólítottuk Csiba Tibor városi rendőrparancsnokot is, aki elmondta, a rendőrei aznap éppen a vásárt felügyelték, mikor megjelentek az OĽaNO képviselőjelöltjei.

"Mivel köztudott volt, hogy a vásár apolitikus terület, így a rendőrök felszólították a illetőket, hogy vigyék el az autóikat"

- nyilatkozta Csiba. Elmondása szerint semmilyen incidensről nem beszélhetünk.

"A rendőrök felszólították a személyeket, hogy vigyék el az autóikat, akik eleinte erre nem voltak hajlandók. Közben megjelent a teherautó és a traktor, akik miután befejezték a munkálataikat a helyszínen leparkoltak" - mondja a rendőrparancsnok, hozzátéve, hogy az említett járművek máskor is ott szoktak leállni. Pohár elmondása szerint, bár sokszor megfordul a környéken, a két járművet még életében ott nem látta.

A Cseh Péter álltal említett eset, ahol civilek fenyegették meg őt, még Csiba Tibort is meglepte. Állítása szerint nincs tudomása, hogy ilyesmi történt, ugyanis ez nem szerepel a rendőrségi jelentésben.

A parancsnok szerint minden az előírások szerint történt, az illetők végül eleget tettek a felszólításnak.

Távoztak, egyedül a reklámponyváik maradhattak kifeszítve.

Igor felszólalt, Hájost felszólították

Az eset kapcsán az OĽaNO vezetője, Igor Matovič is felszólalt. Szerinte egyeseket nagyon zavarhatja, hogy "csak az OĽaNO és barátai sikere ronthatja el a bizniszüket".

Közben Cseh Péter a tegnap délután megosztott videójában Hájos Zoltán polgármestert is felszólította. A politikus azt szeretné, ha Hájos nyilvánosságra hozná azt a dokumentumot, amely alapján kizárták a politikai reklámot a vásár területéről. Cseh továbbá megkérte Dunaszerdahely polgármesterét, ügyeljen arra, hogy más politikusok és politikai mozgalmak ne jelenhessenek meg a rendezvényen.

"Mert abban az esetben, jogtalanul cenzúrát szabott ki ránk, és annak következményei lesznek"

- zárta az OĽaNO képviselőjelöltje.

Michal Szabó, a harmadik jelen lévő képviselőjelölt tegnap este egy Facebook posztban politikustársaihoz hasonlóan mesélte el a történteket. Hozzátéve, hogy ezt megelőzően felkeresték a várost, hogy esetleg a vásár területén tudnának-e kampányolni, ám nemleges választ kaptak.

Szabó szerint a vásár egyáltalán nem tekinthető politikamentesnek, szerinte ugyanis a Szövetség reklámanyagait osztogatták a rendezvényen.

A polgármestertől szerettük volna megtudni, milyen parancs alapján korlátozta a szólásszabadságot magánterületen az önkormányzat, de egyelőre nem sikerült elérnünk őt.


(PE)