Černák "ingyen" vallott be 16 gyilkosságot

2020. augusztus 11. - 13:28 | Belföld

Mikuláš Černák egykori szlovák maffiafőnök és régi barátja, Miloš Kaštan ellen hirdetett ítéletet a Besztercebányai Járásbíróság csütörtökön.

Černák "ingyen" vallott be 16 gyilkosságot
Mikuláš Černák és Miloš Kaštan (Fotók: TASR-archív)

Az életfogytig tartó büntetését töltő '90-es évekbeli gengszter az utóbbi egy-két évben kezdett együttműködni a hatóságokkal, és a beismerésekhez tavaly egykori jobbkeze is csatlakozott.

Ennek eredményeként összesen 14 gyilkosságot, valamint 2 gyilkossági kísérletet sikerült felderíteni, és mivel mindkét gyanúsított teljes mértékben beismerte ezek elkövetését, vádalku következett.

Mivel Mikuláš Černák jelenleg is életfogytig tartó szabadságvesztését tölti, tavaly év végén az ügyész nem javasolt számára további büntetést. Az aktuálisan 14 éves szabadságvesztését töltő Miloš Kaštan számára azonban 20 éves összbüntetést javasolt.


Kapcsolódó cikk: "Hova kéred? A szívembe!" - Így mentek el örökre Mikuláš Černák szlovákiai magyar áldozatai


A besztercebányai és az országos alvilágot egykor irányító páros ügye augusztus 11-én került a Besztercebányai Járásbíróság elé.

A vádlottak nem jelentek meg tárgyalóteremben, az eljárásban videókonferencia útján vettek részt. Černák a leopoldovi börtönből, Kaštan pedig a zsolnai büntetés-végrehajtási intézetből jelentkezett be.

Miután az ügyész ismertette a vádiratot - melyben a dunaszerdahelyi Hodossy Rudolf "Kis Cine" 1997-es lefejezése, valamint a bodrogközi maffiózók, Tóth Gyula és Muszka Péter likvidálása is szerepel -, a vádlottak elismerték bűnösségüket és sajnálkoztak az általuk elkövetett kegyetlen gyilkosságok miatt. Ezeket rendszerint anyagi haszonszerzés vagy riválisaik eltávolítása céljából követték el, de előfordult, hogy bosszúból vagy szívességből gyilkoltak.

"Szégyellem, hogy elkövettem ezeket a bűntetteket, a károsultaktól pedig bocsánatot szeretnék kérni"

- jelentette ki Mikuláš Černák, majd egykori barátja, Kaštan is hasonló szavakkal próbált megbánást tanúsítani.

Ezt követően a bíróság jóváhagyta a vádalkut.

Az ítélet értelmében Mikuláš Černák mind a 16 vádpontban bűnös, és mivel életfogytiglanra van ítélve, további büntetést nem kaphat. Miloš Kaštant az őt érintő 6 vádpontban találta bűnösnek a bíróság - ő 20 év és egy hónap összbüntetést kapott, amely felülírja azt a 14 éves szabadságvesztését, amit jelenleg is tölt.

„Nem gondolom azt, hogy az ítélet enyhítheti a károsultak fájdalmát, de hozzátartozóik és a nyilvánosság legalább megtudhatja az igazságot”

– kommentálta a bírósági szenátus döntését annak fiatal elnöke, JUDr. Barbora Sopková. Mivel a döntés vádalku keretén belül született, azonnal jogerőssé vált, és nem lehet ellene fellebbezni.

Szlovákiában az életfogytiglanra ítélt személyek 25 év letöltése után kérelmezhetik feltételes szabadlábra helyezésüket. Kérelmüket a bíróságon bírálják el, és az objektív körülményeken, valamint az adott bíró mérlegelésén múlik, milyen döntés születik. Mikuláš Černák négy év múlva nyújthatja be az első ilyen kérelmét.

(db)