Černák kitálalt: állítja, 5 millió koronát fizetett egy tenderért a HZDS-nek

2015. november 30. - 08:27 | Belföld

Az egykor rettegett maffiavezér újonnan megjelent könyvében beszélt arról az időszakról, amikor senkitől sem kellett tartania.

Černák kitálalt: állítja, 5 millió koronát fizetett egy tenderért a HZDS-nek
Fotó: TASR

Mikuláš Černák hat gyilkosságért kiszabott életfogytiglani börtönbüntetését tölti az ilavai fegyházban, eközben írta meg Prečo som prelomil mlčanie (Miért törtem meg a hallgatásom) c. könyvét.

Ebben beszélt például arról, hogy Vladimír Mečiar kormányzása idején hogyan fizetett kenőpénzt a pártjának, hogy az építőipari cége elnyerjen egy tendert a korponai (Krupina) járási hivatal épületének megépítésére. Černák állítja, 5 millió koronát fizetett az erre kiírt versenypályázat elnyeréséért.

Az akkor elkövetett bűncselekmények már egyébként elévültek.

A maffiavezér hangsúlyozta, hogy az állami megrendelést a HZDS akkori besztercebányai elnökével, Peter Novotnýval kötött egyezségük után kapta meg. "Felhívott azzal, hogy volna itt egy megrendelés, amit elintézhetek nektek... Engem nem érdekelt, mennyit kaphatott meg abból az 5 millióból Krajči" - fogalmazott.

Novotný 2003 januárjában elhunyt, a HZDS egykori belügyminisztere, Gustáv Krajči viszont most a SME megkeresésére állította, hogy nem tud semmilyen kenőpénzről. Krajči ma már nincs a politikában, de figyelmeztetett, hogy a megrendelés intézése a járási hivatal akkori vezetőjének, Gabriel Tonkának a hatáskörében volt. Nevezett személy nem kívánt nyilatkozni Černák állításaival kapcsolatnak a SME-nek.

Az 1997-es alapkőletételnél Krajči és Černák akkor egymás mellett álltak, és készült is róluk egy fotó, ami bejárta a médiát. Černák könyvében állítja, hogy

a kabátja alatt egy illegálisan tartott pisztoly lapult...

Állítása szerint Krajčival többet nem találkozott, kapcsolatban volt viszont a SIS akkori igazgatóhelyettesével, Jaroslav Svěchotával, aki közel állt Mečiarhoz. Svěchota 2004-ben halt meg.

Amikor 1997-ben Černák emberei likvidálták az albán drogmaffia embereit, Svěchota állítólag azt mondta neki, hogy ha bármire szüksége van, jelentkezzen csak.

Néhány hónappal később pedig a kérésére kiderítette, hogy kik a védett tanúk a ma már nem élő Ivan Mello, Karol Mello bátyjának ügyében. "Egy papírra felírva hozta el a nevüket, amit aztán oda is adtam Karol Mellónak, hogy még aznap érje utol őket" - szögezte le.

Černák arról is írt, hogyan verette meg a HZDS akkori parlamenti képviselőjét, Karol Konárikot az éjszakai bárjában, amiért az helytelenül viselkedett. Azután pedig

Svěchotán keresztül üzent Mečiarnak, hogy tartsa kordában az embereit.

Konárik szerint azonban Černák emberei kötöttek belé.

A könyvben írt arról is, hogy idővel már egyre kevesebben tisztelték, és ez volt számára a vég kezdete. Ugyanakkor szerinte senkitől sem kellett félnie egy olyan államban, ahol Mečiar a SIS segítségével elhurcoltatta az államfő fiát, majd a maffiánál megrendelték a rendőr Róbert Remiáš halálát.

"Az egész szlovák alvilág Pozsonytól Kassáig ezt tudta, hát ilyen államtól kellett volna félnünk?"

A főügyész helyettesét, Peter Šufliarskyt Černák most azzal vádolja, hogy amikor 2013-ban azzal jelentkezett nála, hogy tanúskodna, ignorálták őt. Šufliarsky ezt visszautasítja, ellenben állítja, hogy az ügyvédei háromszor keresték meg és mindannyiszor kivizsgálták az ügyét.

Az egykori nyomozóról, Ivan Ševčíkről, akit nemrégiben tábornokká neveztek ki, Černák állítja, hogy fedezte Karol Mellót. Ugyanezt állította róla egykor Jaroslav Spišiak korábbi országos rendőrkapitány is.

SME/para