Černák titokban találkozgatott a rendőrséggel – semmilyen feljegyzés nem készült a kihallgatásáról

Mikuláš Černák, a rettegett maffiavezér már húsz éve tölti életfogytiglani börtönbüntetését, amit tíz elkövetett gyilkosságért szabtak ki rá.

Černák úgy döntött, hogy a börtönből hajlandó együttműködni a rendőrséggel egyes bűncselekmények felderítésében. Ide tartozik Pavol Rusko ügye is, mely szerint az exmarkízás megrendelte üzlettársa likvidálását. A Főügyészség szerint Černákot a tíz gyilkosság mellett további 22 bűncselekmény elkövetésével vádolják.

A maffiavezér 2013-ban azzal vádolta a Főügyészséget, hogy a fellebbezését nem bírálták el elég gyorsan. Az üggyel Peter Šufliarsky, a főügyész helyettese foglalkozott. „A fellebbezést három munkanapon belül elbíráltam. Semmilyen eljárást nem szüntettünk meg“ – mondta Šufliarsky.

Šufliarsky 2010-ben meglátogatta Černákot a börtönben, aki hajlandó volt az együttműködésre, cserébe viszont azt kérte, hogy büntetését mérsékeljék 25 évre. A Főügyészség azonban nem ment bele a megállapodásba.

A kezdeményezést ezután átvette a rendőrség, és 2011 januárja, valamint 2012 szeptembere között rendszeresen látogatták Černákot a börtönben.

„A bűnügyi hírszerzés keretén belül összesen 26 látogatás történt. Érdeklődtem a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnél (NAKA), hogy van-e valamilyen hivatalos jelentés a látogatások végeredményéről. Azt az informális választ kaptam, hogy semmilyen feljegyzés nem létezik az elítélttel való beszélgetésekről“

– tette hozzá Šufliarsky.

A helyettes főügyész szerint az a lényeg, hogy ezek az információk fényt deríthetnének-e a jelenleg is folyó ügyekre. „Ennyi látogatás akkor lenne indokolt, ha azt feltételeznénk, hogy fontos információkat adott át az elítélt“ – állapította meg Šufliarsky.

A NAKA nem kívánta kommentálni az ügyet. Černák ügyvédje, František Polák tud róla, hogy védence többször is beszélt a rendőrökkel. „Együttműködött a védencem, akkor nem képviseltem őt. Hivatalosan 2013 májusától működünk együtt a rendőrséggel“ – jelentette ki Polák.

Šufliarsky szerint Černák csupán azért működik együtt a rendőrséggel, hogy megmutassa: megváltozott.

„Egyelőre kérdés, hogy az együttműködés bizonyítja-e a személyiségváltozást: tehát, hogy a sorozatgyilkosból törvénytisztelő polgár lett“

– tette hozzá Šufliarsky, aki szerint Černák szabadon engedésével az ügyben érintett bírák és ügyészek nagyobb veszélyben lennének.

Cas.sk/para