Cetliken keresztül üzengetett a rács mögül Kočner, de a börtönőr már csak egy üvegcsét látott

2020. szeptember 7. - 11:46 | Belföld

A Kuciak-gyilkosság vádjában első fokon felmentett maffialistás Marian Kočner már csak azért sem szabadulhatott a rács mögül a Specializált Büntetőbíróság csütörtöki döntését követően, mert több egyéb olyan ügye is van a nagyvállalkozónak, amit a hatóságok még szorgosan vizsgálnak. A legismertebb ezek közül a Markíza TV hamisított váltóinak esete, de ilyen az igazságszolgáltatás akadályozásának ügye is, ami a kétes üzletember börtönből küldött üzeneteivel függ össze. 

Cetliken keresztül üzengetett a rács mögül Kočner, de a börtönőr már csak egy üvegcsét látott
Fotó: TASR

A rendőrség szerint Marian Kočner a hamis váltókkal kapcsolatban is megpróbált a vizsgálati fogságból manipulálni, úgy, hogy bizalmi emberein keresztül cédulákra vázolta fel a tennivalókat.

"Marek tart a 'mondvacsinált tanúktól', de meggyőztem őt egy dologról" - így kezdődik az a rács mögül kijuttatott cetli (szlovákul: moták), amit Kočner a korábbi társának, Peter Tóthnak küldött. Ez a levélke olyan instrukciókat tartalmazott, hogyan lehetne befolyásolni a hamis váltók ügyének nyomozását. Mint ismeretes, a Kuciak-gyilkosság kitervelésével is megvádolt kavarógép a markízás váltók miatt került fogságba 2018 júniusában, és fél éve első fokon 19 évre ítélték őt.

Tóth, a korábbi titkosszolga nem teljesítette Kočner kérését, inkább összegyűjtött pár ilyen kézzel megírt cetlit és leadta a rendőrségen. Ebben a kérdésben tavaly januárban indított eljárást a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA), és 2019 szeptemberétől vádolják Kočnert az igazságszolgáltatás akadályozásával. Az Aktuality információ szerint végéhez közeledik a nyomozás, amit a rendőrség szóvivője meg is erősített a szokásos megjegyzést hozzáfűzve: nem nyilatkoznak az ügyről.

A fent idézett cetli szerint

Tóth feladata az lett volna, hogy meggyőzze a korábbi titkosszolgát, Roman Osuskýt, hogy Kočner javára tanúskodjon a váltókkal összefüggésben. Azt kellett volna állítania, hogy már régen tudomása volt a szóbanforgó értékpapírokról,

amivel megfúrta volna az ügyész állítását a papírok hamisításával kapcsolatban. De Tóth nem állt kötélnek, attól tartott, hogy ha ezt a kérést teljesíti, akkor legközelebb Kočner őt kéri meg hasonlóra.

Tóth elmondása szerint a cédulákat Andrej Šabík ügyvéd hordta ki a börtönből, akinek a kihallgatását a koronavírusos járvány jócskán elodázta. Šabík tettével az ügyvédi kamara is foglalkozik.

A büntetés-végrehajtási intézet munkatársa vette észre, hogy a két férfi szorosan egymás mellett áll, és mintha valamit átadtak volna egymásnak. Amint ezt megpillantotta, a börtönőr fel is szólította az ügyvédet, mutassa meg azt a tárgyat, amit a kezében tart. Šabík szót is fogadott és megmutatta, hogy a markában csupán egy üres csepegtető üvegcse lapul. Ez alapján szólították meg az ügyvédi kamara elnökét, hogy vizsgálják ki az ügyvéd tettét.

(aktuality.sk)