CEU-ügy: Bugár elítéli, Menyhárt sajnálja

2017. április 12. - 15:05 | Belföld

Az MKP elnöke óvatoskodva, írásban reagált a Soros-egyetem ügyével kapcsolatban, nem úgy, mint Bugár Béla, aki nyílt sisakkal bírálja a magyar kormány nemzetközi visszhangot kiváltó oktatásügyi intézkedését.

CEU-ügy: Bugár elítéli, Menyhárt sajnálja
Fotó: Barak Dávid

A budapesti székhelyű Közép-európai Egyetem ellehetetlenítését megcélzó intézkedésével, azaz a magyar felsőoktatási törvény sokak által vitatott módosításával kapcsolatban a Híd elnökének a meggyőződése, hogy ilyenre egy demokratikus országban nem kerülhet sor.

Szerinte minden összeköthető a jövőre esedékes magyarországi választásokkal. Erről szól a Brüsszelnek szóló üzengetés, a felülről irányított EU- ellenesség. Bugár úgy látja, szinte a Vladimír Mečiarral és Ján Slotával súlyosbított 2006-2010 közötti időszakot idézi ez a magyarországi CEU-, illetve EU-ellenes kampány. A különbség csupán annyi, hogy akkor nálunk, Szlovákiában a magyarokba és a romákba rúgtak bele. "De hát minden rendszer megtalálja a maga ellenségét, aki ellen hergeli a bázisát" – véli a szlovák parlament alelnöke.

Az MKP vezetője írásban kérte a Soros-egyetemmel kapcsolatos kérdéseket, szóban nem kívánt válaszolni a témára. Menyhárt József megjegyezte, ez egy összetett probléma, szívesen nyilatkozik erről a kérdésről, de csak, ha írásos formában juttatjuk el hozzá a kérdéseinket. Hozzátette, ne vegyük rossz néven, de leginkább a keddi, Orbán Viktorral tartott találkozóról szeretne beszélni. Írásos válaszában a pártelnök sajnálatosnak tartja, hogy ennyire kiéleződött a helyzet a Közép-európai Egyetem, pontosabban Central European University (CEU) körül. „Osztom a Magyar Tudományos Akadémia elnökének véleményét: A CEU nagyon jelentős tudományos centrum, nemzetközi oktatási intézmény, örülök, hogy tagjaink és munkatársaink között is vannak, akik ott tanultak.”

Lovász László, az akadémia elnöke mindjárt a botrányt okozó kormányzati szándék meglebegtetésekor megszólalt a CEU-botrány miatt, és udvariasan, de határozottan kiállt a kormányzati tervek által veszélyeztetett elitegyetem mellett. „Fontos, hogy a CEU maradjon, az MTA álláspontja az, hogy fontos ennek a jelentős szakmai műhelynek a fenntartása” – foglalt állást Lovász a legerősebb magyarországi egyetem létét veszélyeztető törvénytervezettel kapcsolatban, amit múlt héten fogadott el a magyar országgyűlés.

(sárp)