Chiphiány miatt jövő héttől korlátozza a termelést a pozsonyi Volkswagen

2021. április 23. - 07:39 | Belföld

A félvezető komponensek hiánya miatt kialakult autóipari válság elérte a pozsonyi Volkswagen Slovakia gyárat is.

Chiphiány miatt jövő héttől korlátozza a termelést a pozsonyi Volkswagen
Fotó: TASR

Szlovákia legnagyobb autógyártója, amely mintegy 11 500 munkavállalót foglalkoztat, nagy valószínűséggel a jövő hét második felétől korlátozza a termelést. Erről a Oliver Grünberg, a társaság igazgatótanácsának elnöke beszélt a cég negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.

A leállás hosszát és mértékét nem pontosította.

„Nem akarok konkrét időt mondani, mert még mindig harcolunk azért, hogy ne tartson sokáig. Ez a múltban eddig mindig sikerült.”

Mint mondta a chipek hiánya miatt az összes német üzemben le kellett állítani a termelést, a pozsonyinak eddig sikerült ezt elkerülnie. Az alkatrészhiány problémát okozott a nagyszombati Stellantis autógyártó üzemben is.

A komponensek globális hiánya miatt a világ minden táján átszervezik a gyártást. Az amerikai Ford gyár januárban jelentette be, hogy egy hónapra leállítja a termelést az egyik németországi gyárában, indiai üzemében pedig meghosszabbította a munkaszünetet.

A Ford és a Volkswagen mellett a General Motors, a Nissan és a Honda is hasonló nehézségekkel küzd.

A globális chiphiányt fő oka, hogy a gyártók a koronakrízis alatt inkább számítógépekre, szórakoztató elektronikai termékekre állították át a termelést, így miután váratlanul beindult az új autók iránti kereslet, az autógyárak igényeit nem tudták kielégíteni.

TVNoviny