Christopher Nolan brit-amerikai filmrendező, producer, forgatókönyvíró 50 éves

2020. július 30. - 16:12 | Kultúra

Christopher Nolan brit-amerikai filmrendező, producer, forgatókönyvíró július 30-án ünnepli 50. születésnapját.

Christopher Nolan brit-amerikai filmrendező, producer, forgatókönyvíró 50 éves
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Londonban született 1970-ben. Filmezni gyerekkorában kezdett, első rövidfilmjét hétévesen forgatta apja szuper 8-as kamerájával. Rajongott a Star Warsért, amelynek nyomán stop-motion filmeket készített Space Wars címmel, és már 11 évesen tudta, hogy egész életében filmkészítéssel akar foglalkozni. A londoni University College-ban angol irodalmat tanult, itt találkozott későbbi feleségével, összes eddigi filmjének producerével, Emma Thomasszal.

Először rövidfilmekkel tűnt fel: 1989-ben készült a szürreális Tarantella, hét évvel később a Larceny, amely eljutott a Cannes-i Filmfesztiválra, majd 1997-ben a Doodlebug. A következő évben debütált első nagyjátékfilmjével, A Csapdával, amelyet ő írt, rendezett és vágott. A fekete-fehér hitchcocki neo-noir mindössze hatezer dollárból készült az egyetemről verbuvált barátai közreműködésével. Az idősíkokkal remekül játszó film sikere hívta fel a figyelmet a tehetségére és segített megteremteni a következő filmje, a 2000-ben született Memento anyagi hátterét. A krimi, amelyet öccse, Jonathan novellája alapján készített, mind a kritikusok, mind a nézők körében nagy sikert aratott, és számos díjat, jelölést szerzett. A Guy Pearce főszereplésével vászonra vitt thriller, amelyben az amnéziás főszereplő keresi brutálisan meggyilkolt felesége gyilkosát, többek között elnyerte a Sundance Filmfesztivál forgatókönyvírói díját, valamint Golden Globe- és Oscar-jelölést kapott.

A 2002-es év termése az Álmatlanság című remake, amely egy öt évvel korábbi norvég pszicho-krimi amerikai változata. Az Al Pacino, Hilary Swank és Robin Williams főszereplésével készült mozi eddig az egyetlen, amelynek forgatókönyvét nem Nolan írta. Talán emiatt is lehet, hogy bár az átlagnál mélyebb bűnügyi thriller, mégsem viseli magán igazán rendezői védjegyeit.

Nolan karrierjének következő állomása az első Batman-filmje volt. A Batman: Kezdődik! címszerepére az addig kevéssé ismert Christian Bale-t kérte fel, a másik főszerepet pedig Liam Neesonra bízta. Tim Burton 1989-ben rendezett sötét tónusú Denevérembere után Nolan igazi karakterdrámát készített. A történet a bosszú, a bűn, az önbíráskodás és az igazságszolgáltatás egymástól sokszor nehezen elválasztható határvonalai és ezek átlépésének következményei körül forog, miközben a földtől elrugaszkodott világot tökéletesen vegyíti a realizmussal. Akciófilmje több mint 372 millió dollárt kaszált a mozipénztáraknál világszerte.

2006-ban érkezett A tökéletes trükk ismét Christian Bale, valamint Hugh Jackman és Scarlett Johansson főszereplésével.

Batman történetének folytatása, A sötét lovag 2008-ban már az első nap után összesen 66,4 millió dollár bevételt produkált. Másik rekordja a Warner Bros. filmstúdiót megörvendeztető, több mint 155 millió dolláros szenzációs bevételi csúcs az első hét végi észak-amerikai jegyeladásokból jött össze. A film sikerét jórészt annak is köszönhette, hogy ebben a filmben nyújtotta élete egyik legjobb alakítását Heath Ledger, aki a film bemutatója előtt halt meg gyógyszer-túladagolásban. (Ledger a filmben nyújtott alakításáért 2009-ben posztumusz kapta meg a legjobb férfi mellékszerepért járó Oscar- és Golden Globe-díjat.)

2010-ben rendezte a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült, és négy Oscar-díjat is nyert Eredet című sci-fit, amely sokak szerint eddigi legjobb munkája. Nolan, aki óriási hangsúlyt fektet a történetvezetésre és a hangulatra, az akciómozi színteréül ezúttal az emberi elmét választotta.

2012-ben a Batman-rajongók nagy örömére a rendező folytatta a titokzatos lovag történetét, bár nyilatkozatai szerint utoljára nyúlt a népszerű témához. A főszereplők között Christian Bale mellett olyan nevek szerepeltek a stáblistán, mint Gary Oldman, Tom Hardy, Anne Hathaway, Marion Cotillard és Michael Caine.

2014-ben egy majdnem három órás filmeposszal, a Csillagok között című sci-fivel tért vissza a mozivászonra Matthew McConaughey, Anne Hathaway és Jessica Chastain főszereplésével. Azt a témát járja körül, vajon milyen lehetőségei lesznek az emberiségnek, ha a Föld esetleg már nem lesz élhető. A film elkészítésében a fizikus Kip Thorne is közreműködött.

2017-ben a II. világháború idején játszódó Dunkirk című filmjéért a legjobb rendező kategóriában Oscar-, 2018-ban Golden Globe-jelölést kapott.

Több mint 180 filmes díjával, 500-at is meghaladó jelölésével Christopher Nolan korunk egyik legkeresettebb rendezője, ezért nem véletlen, hogy legújabb filmje, a Tenet bemutatóját óriási várakozás előzi meg. A 200 millió dollárból készült csűrcsavaros kémtörténet július 17-én debütált volna a mozikban, ezt először július 31-re, majd augusztus 12-re halasztották, ám sokan attól tartanak, a film premierje még későbbre tolódhat a koronavírusos esetek növekvő száma miatt Amerikában.

Nolant 2019-ben munkássága elismeréseként a Brit Birodalom Rendjével tüntették ki.

(MTI)

Címkék: Christopher Nolan