Cigániková szerint Lengvarskýt Matovič és a „katoliban” buktatta meg

2023. március 2. - 10:14 | Belföld

Jana Bittó Cigániková szerint Igor Matovič és az OĽaNO konzervatív, katolikus frakciója, az úgynevezett "katoliban"  áll Vladimír Lengvarský távozása mögött, Eduard Heger kormányfő pedig még mindig Matovič befolyása alatt áll. Az egészségügyi miniszter tegnap jelentette be lemondását, Zuzana Čaputová köztársasági elnök ma fogadja őt és a miniszterelnököt.

Cigániková szerint Lengvarskýt Matovič és a „katoliban” buktatta meg
Fotó: TASR

Az OĽaNO konzervatív frakciója és Igor Matovič áll Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter távozása mögött, állítja Jana Bittó Cigániková, az SaS egészségügyi szakértője.

„Nem lepett meg, hogy Vladimír Lengvarský bejelentette távozását. Már a kinevezésétől gáncsolják ugyanis az őt jelölő párt emberei, Igor Matovič és a Keresztény Unió a korábbi miniszterrel, Marek Krajčíval nyíltan ellene dolgoztak” – jelentette ki Bittó Cigániková.

Szerinte a helyzet még jobban elmérgesedett, amikor a miniszter aláírta a szakorvosok által ajánlott eljárást a nemváltás esetében.

Cigániková szerint az OĽaNO emberei blokkolják a helyreállítási terv megvalósítását, a kórházépítést és a kórházak felújítását is.

„Ismereteim szerint az OĽaNO által beültetett emberek szabotálják a felújítási tervet, és a miniszterre mutogatnak, hogy milyen tehetetlen” – tájékoztatta a Paramétert Cigániková.

A miniszter lemondásának okai között Heger is a helyreállítási tervben beállt késéseket nevezte meg. Cigániková szerint Lengvarský megpróbálta őket eltávolítani, de Igor Matovičnak még mindig vannak emberei a kormányhivatalban, akik ezt akadályozzák. „Eduard Heger még a kenyértörés után sem volt képes megszabadulni Igor Matovič erős befolyásától” – állítja az SaS képviselője.

Eduard Heger kormányfőt ma délelőtt 11 órakor, az egészségügyi minisztert pedig fél kettőkor fogadja Zuzana Čaputová államfő, csak akkor derül ki, hogy ki veheti át Lengvarský helyét. Sajtóhírek szerint Jaroslav Naď védelmi miniszter lehet az új megbízott egészségügyi miniszter. Az egészségügyi tárca vezetőjének távozása miatt sajnálatát fejezte ki Boris Kollár, a Sme rodina elnöke is.

- lpj -