Cigániková szerint már a napokban javulhat a helyzet, ami a teszteket illeti

2020. április 2. - 13:22 | Belföld

Jana Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának elnöke úgy véli, Szlovákiában legalább ezer embert kellene tesztelni naponta koronavírusra.

Cigániková szerint már a napokban javulhat a helyzet, ami a teszteket illeti
Fotó: TASR

Rámutatott, hogy Dél-Koreában, ahol mintegy 51 millió ember él, naponta mintegy 10 ezer tesztet végeztek, és ezzel sikerült legyőzni a koronavírus okozta válságot. Hozzátette, ezzel nem a kormányt akarja kritizálni. „Mindent megtesznek, hogy több tesztet lehessen elvégezni” - mondta.

„Csalódott vagyok, ha azt látom, hogy napi ezernél kevesebb tesztet végeznek el" – jegyezte meg az egészségügyi bizottság elnöke, és hozzátette, jelen volt a magánlaboratóriumokkal folytatott megbeszéléseknél. Elmondta, biztosították Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnököt, hogy képesek növelni az elvégzett tesztek számát. Megjegyezte, hogy a magánlaboratóriumok természetesen érdekeltek abban, hogy ez mielőbb így legyen.

Cigániková ezért úgy véli, már ezen a héten, de legkésőbb a jövő héttől jobb lesz a helyzet. A bizottsági elnök úgy látja, ehhez minden feltétel adott.

A képviselő úgy véli, a miniszterelnök által korábban bejelentet tesztelések azért késlekedhettek, mert a magánlaboratóriumok rosszul mérték fel az előkészületek idejének hosszát. Megjegyezte, hogy a magánlaboratóriumok saját tesztkészleteket is fejlesztenek. „Az állam tesztel, amennyit csak tud" - mondta Cigániková és hozzátette, ha ezt a számot sikerülne is emelni, még mindig jóval kevesebb vizsgálatot tudnának csak elvégezni, mint a magánlaboratóriumok.


(TASR)